Actualitate

Doliu în literatura mondială: Un cunoscut scriitor a murit la vârsta de 71 de ani

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doliu în literatura mondială Un cunoscut scriitor a murit la vârsta de 71 de ani
Un cunoscut scriitor a murit la vârsta de 71 de ani

Scriitorul Christopher John Sansom, cunoscut în special pentru personajul Matthew Shardlake din romanele sale, a încetat din viaţă la 71 de ani, relatează luni, 29 aprilie, DPA/PA Media.

Autorul de ficţiune istorică născut în Edinburgh, cunoscut sub numele C.J. Sansom, a murit sâmbătă, 27 aprilie, potrivit editurii Pan Macmillan.

Personajul Matthew Shardlake, un avocat din timpul dinastiei Tudor, a fost introdus în primul său roman, „Dissolution”, publicat în urmă cu 21 de ani.

C.J. Sansom a lansat de atunci şase romane cu Shardlake, precum şi două romane de ficţiune istorică de sine stătătoare, „Winter in Madrid” şi „Dominion”.

Operele sale au fost adaptate recent în seria TV „Shardlake”, cu Arthur Hughes din „The Innocents” în rolul principal şi cu Sean Bean, cunoscut din „Game Of Thrones” în rolul lui Thomas Cromwell.

Christopher John Sansom

Primul sezon al seriei urmează să fie lansat miercuri

Agentul său literar, Antony Topping, a descris drept o „coincidenţă ciudat de neobişnuită moartea lui Chris cu doar câteva zile înainte ca o nouă generaţie de fani să îl cunoască pe Matthew Shardlake”.

„De asemenea, acesta este un moment pe care fanii vechi ai lui Chris l-au aşteptat multă vreme”, a adăugat Topping.

Printre omagiile aduse lui Sansom s-au numărat cele ale scriitorilor Denzil Meyrick şi Abir Mukherjee. Scriind pe reţeaua X, Mukherjee l-a numit pe Sansom „unul dintre cei mai buni scriitori de ficţiune istorică”.

Meyrick a scris: „Ficţiunea sa istorică colorată şi mai ales superb cercetată l-a făcut unul dintre cei mai de succes scriitori ai generaţiei sale”.

Sansom a fost, de asemenea, semnatar al unei scrisori deschise din 2014 care susţinea că Scoţia ar trebui să rămână în Regatul Unit.

Născut în Edinburgh, Scoţia, în 1952, Sansom a studiat la Universitatea din Birmingham, unde a obţinut licenţa şi doctoratul în istorie. Înainte de a deveni scriitor cu normă întreagă, s-a recalificat ca avocat şi a practicat această meserie în Sussex.

În 2022, Sansom a primit cea mai importantă distincţie de onoare acordată de Crime Writing Association, care revine unui „autor a cărui carieră de scriitor de romane poliţiste a fost marcată de excelenţă susţinută”.

Scriitorul a primit „pumnalul de diamant” pentru romanul său „Dominion”, precum şi pentru seria „Shardlake”.

Adauga un comentariu