National

Doliu în muzica populară din România. Gheorghe Palcu a decedat

Publicat: 30 sept. 2021
Gheorghe Palcu
Gheorghe Palcu

Interpretul de muzică populară Gheorghe Palcu, realizator la Radio Româna și TVR, a murit la vârsta de 79 de ani. Artistul a fost timp de 33 de ani neobosit în munca sa dedicată folclorului.

Născut în comuna Band din județul Mureș pe 29 noiembrie 1942, Gheorghe Palcu a urmat Școala populară de Artă – Secțiile canto și mandolină, respectiv Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București – Secția pedaogie, dirijat, compoziție (1964-1969), potrivit EVZ.

Încă de când era student, Gheorghe Palcu a realizat culegeri de folclor în Bucovina, Maramureș, Bihor, nordul Olteniei și în Câmpia Transilvană. În culegerile sale se regăsesc piese din repertoriul tradițional de cântece și jocuri, precum și din cel al sărbătorilor de peste an, inclusiv colinde.

Povestea sa la Televiziunea Română a început în 1974. Gheorghe Palcu a lucrat ca redactor și realizator la Departamentul Folclor, Redacția Muzicală, unde a realizat sute de emisiuni și înregistrări de calibru, care s-au bucurat de aprecierea publicului.

Era membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe din anul 2020, iar activitatea sa profesională de excepție i-a adus numeroase premii și diplome, inclusiv Ordinul ziariștilor de aur, clasa I al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Adauga un comentariu