Prima pagină » Local » Doliu la Opera Naţională Română din Iaşi. Prim balerinul Ion Băitanciuc a decedat la 90 de ani

Doliu la Opera Naţională Română din Iaşi. Prim balerinul Ion Băitanciuc a decedat la 90 de ani

14 oct. 2021, 11:55,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Veşti triste din lumea culturală ieşeana. Zi de doliu şi la Opera Naţională Română din Iaşi. Prim balerinul Ion Băitanciuc a decedat astăzi, 14 octombrie 2021, la onorabila vârstă de 90 de ani. Reprezentanţii ONRI au transmis un mesaj de condoleanţe. Reamintim faptul că de mai bine de 3 ani, acesta și-a trăit bătrânețea liniștit la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași.

„Stimați spectatori,
Cu profund regret anunțăm că astăzi a încetat din viață membrul fondator Ion Băitanciuc, prim balerin al Operei din Iași între anii 1956 – 1977.
Artistul, care a slujit scena lirică ieșeană vreme de peste două decenii, a parcurs întreg repertoriul de balet.
Transmitem sincere condoleanțe familiei!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis reprezentanţii Operei Naţionale Române din Iaşi.

Tot astăzi, îndrăgitul profesor din Iași,  Corneliu Rascarache, a decedat, însă din cauza noului coronavirus.

Prim-balerinul Ioan Băitanciuc se afla într-un cămin de bătrâni din Iași

În luna august a anului 2021, reportezii BZI i-au luat un interviu, în exclusivitate, prim-balerinului Ioan Băitanciuc. Acesta și-a început cariera la vârsta de 12 ani, pe maidanele din județul Botoșani, acolo unde s-a născut și a crescut. Debutul în carieră a fost la opera din Cluj, acolo unde a învățat și primele mișcări. Despărțirea de familie a fost cea mai grea, având în vedere că era doar un adolescent când și-a luat viața în piept și a plecat singur într-un oraș străin.

„Cred că m-am născut cu această pasiune pentru dans. Când eram copil, mai aveam un prieten, pasionat de dans, și împreună făceam tot felul de coregrafii și sărituri. Eram toată ziua pe maidanul de lângă casă și dansam. Nu stăteam locului niciodată. Aveam aproximativ 12 ani când am auzit că va veni o comisie specială de la Iași, care căuta balerini. Eu pe atunci participam la tot felul de spectacole din cadrul unui club de activități, unde se făceau tot fel de dansuri. Nu știam ce înseamnă balerin. Eu știam de acrobații, că lângă maidanul de lângă mine veneau mereu circuri și eram atent la ce făceau ei și am început să fac și eu după ei tot felul de sărituri.

După momentul pe care l-am prezentat în fața comisiei, mi s-a spus că voi primi un răspuns, că se va înființa o școală de balet la Iași. Nu s-a mai înființat și mi-au spus că am reușit, am luat probele, doar că trebuie să aleg să merg la Cluj sau la București. Am plecat la Cluj. Am învățat să fac primele mișcări la bară, prima poziție, a doua, a treia și parcă nu mă simțeam chiar confortabil, dar așa a fost începutul și după aceea a fost foarte frumos”, a declarat atunci Ioan Baitanciuc, fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași.

Povestea de dragoste și tragediile din spatele cortinei

În interviu, prim-balerinul menționa că a fost căsătorit și a avut doi copii. Soția lui Ioan Baitanciuc a fost și ea balerină. Povestea frumoasă de dragoste a început la ONRI. Erau o familie frumoasă până când o veste tristă i-a lovit. Primul lor băiat s-a îmbolnăvit grav, iar în ciuda tratamentelor, acesta a decedat. De parcă nu era destul, la diferență de câțiva ani, în urma unei afecțiuni a rinichilor, a decedat și soția acestuia.

„Imediat după revoluție, când s-a dat drumul granițelor, am hotărât împreună cu soția mea să plecăm în Germania, acolo unde ea avea familia, pentru a-l trata pe fiul nostru, grav bolnav. Pe soția mea am cunoscut-o la operă, unde era balerină. Aceasta era de origine nemțească și a vrut să se întoarcă acolo. Am cerut să plecăm amândoi din țară, împreună cu cei doi copii. Din păcate, nu ne-a lăsat să plecăm toți patru. A plecat doar soția cu băiatul bolnav, iar după 8 luni am reușit să plec și eu cu celălalt băiat.

Ne-am stabilit acolo. În ciuda celor mai bune tratamente, fiul nostru s-a stins din viață, iar mai târziu și soția mea m-a părăsit. A decedat în urma unei afecțiuni a rinichilor. Mi-a rămas doar fiul mai mic, care mi-a dăruit și doi nepoți frumoși. În urmă cu aproximativ 4 ani am venit la Căminul de Pensionari «Sfânta Cuvioasă Parascheva». Am hotărât, de comun acord cu fiul meu, să mă întorc în țară, că e mai bine, și așa am făcut”, a încheiat la acel moment Ioan Baitanciuc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`