International

Doliu pentru lumea muzicii! Dirijorul James Levine a murit

Publicat: 17 mart. 2021
James Levine
James Levine

James Levine a fost liderul muzical pentru o lungă perioadă de timp al Met and orchestras din Boston și München. Dar cariera sa sa încheiat cu un scandal din cauza acuzațiilor de abuzuri sexuale. James Levine, maestrul îndrumător al Metropolitan Opera de mai bine de 40 de ani și unul dintre cei mai influenți și admirați dirijori din lume a murit pe 9 martie în Palm Springs, California. Avea 77 de ani.

Moartea sa a fost confirmată miercuri dimineață de doctorul Len Horovitz, medicul său. Cauza nu a fost eliberată imediat și nici nu a fost clar de ce moartea nu fusese anunțată mai devreme. După ce a investigat relatările despre abuzurile sexuale ale lui James Levine cu bărbați mai tineri care s-au întins de-a lungul deceniilor, Met a suspendat mai întâi colaborarea și apoi l-a concediat în 2018.

Înainte de apariția scandalului, domnul Levine a fost un maestru iubit pe scară largă, care, timp de zeci de ani, a ajutat la definirea Met, cea mai mare organizație de artă din țară. Și munca sa s-a extins cu mult dincolo de acea instituție. Timp de șapte ani, începând din 2004, a fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, primind mari laude pentru revitalizarea acelui ansamblu stimat, susținând muzica contemporană și comandând lucrări majore de la compozitori contemporani.

James Levine a ocupat numeroase funcții importante

James Levine a ocupat funcția de director muzical al Filarmonicii din München timp de cinci ani (1999-2004). A avut asociații îndelungate cu Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena și Orchestra Simfonică din Chicago, ca director muzical al Festivalului său Ravinia de mai bine de 20 de ani. Ultimii săi ani de maestru au fost marcați de crize de sănătate, inclusiv un cancer localizat în zona rinichilor care a fost urmat de o intervenție chirurgicală. Problemele l-au obligat pe Levine să rateze săptămâni, chiar luni, de spectacole.

În ciuda rupturii puternice cu Met Opera, în acea instituție se va defini în principal moștenirea muzicală a domnului Levine. A avut o asociere de 47 de ani cu instituția și a servit în diferite funcții de conducere artistică acolo.

„Niciun artist din istoria de 137 de ani a Met nu a avut un impact la fel de profund ca James Levine”, a declarat Peter Gelb, directorul general al companiei, într-un comunicat.

„A ridicat standardele muzicale ale Met-ului la înălțimi noi și mai mari în timpul unui mandat care a durat cinci decenii.”

Majoritatea dirijorilor din generația lui James Levine au menținut cariere internaționale, trecând de la o apariție la alta și nefiind legați prea mult timp de niciun post. Angajamentul domnului Levine față de Met a fost o revenire la epoca dirijorilor precum mentorul său George Szell, care a fost director muzical al Orchestrei Cleveland timp de 24 de ani.

Adauga un comentariu