International

Donald Trump se compară cu Winston Churchill și confundă faptele istorice

Publicat: 11 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Donald Trump se compară cu Winston Churchill și confundă faptele istorice
Donald Trump se compară cu Winston Churchill și confundă faptele istorice

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a comparat joi abordarea sa de a minimaliza pericolul reprezentat de noul coronavirus cu atitudinea premierului britanic Winston Churchill în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când încerca să calmeze oamenii în timpul bombardamentelor naziste asupra Londrei, într-o încercare de a stinge polemica suscitată de o serie de interviuri pe care i le-a acordat celebrului jurnalist Bob Woodward, autorul unei cărţi explozive care îl vizează, scrie Agerpres.

Donald Trump se compară cu Winston Churchill și confundă faptele istorice

Citând o inexactitate istorică, Trump a declarat că Churchill „de multe ori mergea pe un acoperiş la Londra şi vorbea” în timpul bombardamentelor naziste asupra oraşului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Întotdeauna vorbea cu calm”, a spus Trump în cadrul unui miting electoral la Michigan, adăugând: „Am făcut aşa cum trebuie şi am făcut o treabă ca nimeni altcineva”.

Churchill urmărea într-adevăr bombardamentele Luftwaffe naziste asupra Londrei de pe un acoperiş, dar nu se cunoaşte să fi pronunţat vreun discurs în timpul acelor raiduri, notează DPA.

Preşedintele american este vizat de critici acerbe după ce a recunoscut că a minimalizat intenţionat gravitatea noului coronavirus cu scopul de a evita generarea panicii, potrivit unui volum în curs de apariţie sub semnătura celebrului jurnalist Bob Woodward.

„Trebuie să fim calmi, nu vrem să fim nebuni lunatici”, a spus Trump la Michigan.

În cursul unei conferinţe de presă tot joi, Trump a fost întrebat de ce „i-a minţit” pe americani cu privire la gravitatea virusului.

„Nu am minţit. Ceea ce am spus a fost că trebuie să fim calmi. Nu trebuie să fim panicaţi”, a răspuns Trump, adăugând: „Am demonstrat tărie în calitate de conducător. Nu a fost minciună. Nu am dorit s-o iau razna şi să încep să strig: Moarte! Moarte!”.

Donald Trump a recunoscut că ştia cu câteva săptămâni înainte despre pericolul COVID-ului

Președintele de la Washington , Donald Trump, a recunoscut că știa cu câteva săptămâni înainte de prima moarte confirmată de coronavirus din SUA că virusul era periculos, aerian, extrem de contagios și „mai mortal decât chiar alte virusuri” și că l-a redus în mod repetat în mod public, potrivit legendarul jurnalist Bob Woodward în noua sa carte „Rage”.

Dezvăluirile sunt făcute în contextul în care, în SUA a început campania electorală pentru cea mai importantă poziție, dar și in contextul în care SUA a fost una dintre cele mai afectate țări la nivel mondial.

Într-o serie de interviuri cu Woodward, Trump a dezvăluit că avea un nivel surprinzător de detalii despre amenințarea virusului mai devreme decât se știa anterior. „Destul de uimitor”, i-a spus Trump lui Woodward, adăugând că coronavirusul a fost poate de cinci ori „mai mortal” decât gripă.

Admiterile lui Trump sunt în contrast puternic cu comentariile sale publice frecvenţe din acel moment, insistând asupra faptului că virusul „va dispărea” și „toate funcționează bine”. Cartea, folosind propriile cuvinte ale lui Trump, descrie un președinte care a trădat încrederea publicului și responsabilitățile cele mai fundamentale ale biroului său. În „Rage”, Trump spune că meseria de președinte este „să ne păstrăm țara în siguranță”. Dar la începutul lunii februarie, Trump i-a spus lui Woodward că știe cât de mortal este virusul și, în martie, a recunoscut că a păstrat aceste cunoștințe ascunse publicului.

Adauga un comentariu