International

Donald Trump vrea sancţionarea Chinei pentru răspândirea virusului COVID-19

Publicat: 13 mai 2020

Senatorii republicani au introdus marţi un proiect de lege care să îi permită preşedintelui Donald Trump să impună sancţiuni Chinei dacă Beijingul nu furnizează un „raport complet” despre pandemia noului coronavirus, informează AFP şi Reuters.

„Partidul Comunist Chinez trebuie să fie tras la răspundere pentru rolul nefast pe care l-a avut în pandemie”, a declarat senatorul Jim Inhofe, unul din iniţiatorii „legii privind responsabilitatea COVID-19”.

„Înşelăciunile sale despre originea şi răspândirea virusului au dus la pierderea de vieţi şi de timp preţios”, a susţinut senatorul într-un comunicat.

Legea ar oferi preşedintelui Trump 60 de zile pentru a asigura Congresul că Beijingul a oferit explicaţii complete despre epidemie oricărei investigaţii efectuate de Statele Unite şi aliaţii săi sau de către o agenţie a ONU precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

De asemenea, preşedintele SUA trebuie să depună mărturie că autorităţile chineze şi-a închis pieţele cu risc ridicat şi au eliberat activiştii din Hong Kong arestaţi în cadrul campaniilor de represiune post-coronavirus.

Donald Trump ar obţine dreptul, în temeiul acestei legi, să impună sancţiuni precum îngheţarea activelor, interdicţii de intrare sau revocări ale vizelor. De asemenea, ar putea restricţiona accesul companiilor chinezeşti la băncile şi pe pieţele de capital din SUA.

„China refuză să permită comunităţii internaţionale accesul pentru a realiza investigaţii în laboratorul din Wuhan”, oraşul în care virusul a apărut în decembrie, a subliniat senatorul republican Lindsey Graham, un alt susţinător al proiectului de lege.

Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au alertat cu întârziere lumea în legătură cu epidemia, că au ascuns amploarea acesteia şi, prin urmare, că sunt responsabile de răspândirea sa la nivel mondial, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent.

Totodată, preşedintele american şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează deschis că Beijingul ar fi ascuns un accident survenit într-un laborator din Wuhan şi care ar fi fost la originea pandemiei.

Comentarii
  • China sa fie aspru sanctionata de toate tarile lumii si sa ne platesac despagubiri de razboi mondial. Cum se ridica economia mondiala China pune de o epidemie , da un virus de laborator. Pana cand se mai distreaza aceasta tara criminala cu viata noastra? CHINA A DAT INTENTIONAT VIRUSUL CA DE FIECARE DATA DAR DE DATA ASTA DUPA MULTE TENTATIVE ANTERIOARE A REUSIT SA DISTRUGA INTREAGA LUME, CHINA SI-A DISTRUS SI CHINEZII SAI CA IN ORICE RAZBOI DAR SI-A ATINS SCOPUL A DISTRUS INAMICUL ADICA TOATE TARILE LUMII PENTRU CA NEBUNUL IL XIMPUL.A A CHINEI COMUNISTE ESTE NEBUN CARE OMOARA PLANETA. si DUPA BREXIT.. HAI.. PLANURI DE RAZBOI ADEVARAT LA MOMENTE POTRIVITE SI DUPA ANI DE EXPERIMENTE SI SCENARII IN LABORATOR

Adauga un comentariu