Actualitate

Dorel Săndesc consideră că modelul suedez nu se poate aplica în România

Publicat: 27 oct. 2020
Dorel Săndesc
Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă

Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, consideră că modelul suedez nu se poate aplica în România. Dorel Săndesc este de părere că că în Suedia au murit foarte mulț ioameni comparativ cu România.

„Toată lumea este fascinată de modelul suedez. Ei au murit mulți la început și ei au o mortalitate dublă față de noi, raportat la locuitori, dar uite, domnule, ce fain, n-au făcut lock-down, n-au închis, ei văd doar partea asta. Lumea nu ia partea reală că ei acum controlează destul de bine pandemia. Și partea reală este implicarea și răspunderea societății.

Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare și acolo se poate merge pe o asemenea abordare. Mă tem că la noi aceasta nu este posibilă în acest moment“, a eclarat Dorel Săndesc.

Dorel Săndesc: „E inaplicabil modelul suedez“

Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă susține că este dificil să convingi populația, lucru care n ua funcționat nici măcar în Suedia.

„Modelul suedez nu poate fi aplicat în România: gata, de azi, trecem la el pentru că ține de un nivel de aplicare. Eu cred că e inaplicabil ca metodă, adică convingerea populației, n-a prea mers, s-a văzut, dar este aplicabil ca stil, adică să impui aplicarea regulilor. S-a constatat acum că, spre deosebire de alte epidemii, transmisia nu e cea standard, de la om la om. Doar 10 până la 20% dintre cei infectați infectează, contaminează 80 până la 90% dintre toți pozitivii. Deci, este un model de tip focar”, a precizat Dorel Săndesc.

„Nu mai păstrați distanțarea socială față de acest subiect“

Referitor la reacția pe care a avut-o Dan Bittman, Dorel Săndesc a spus că artiștii ar trebui să se implice în lupta împotriva COVID-19.

„Domnilor intelectuali, domnilor artiști, ieșiți din izolarea covid. Nu mai păstrați distanțarea socială față de acest subiect în sine, ci implicați-vă în mesaje. Intelectualii au fost mult mai implicați în luptele politice atât la noi, cât și în alte părți ale țării, dar mult mai puțin în transmiterea acestui mesaj. Ei sunt, prin excelență mult mai credibili decât autoritățile. Prin natura ei, autoritatea este sub marca unei lipse de încredere totală.

De aceea, cred și acum că nu e târziu, războiul continuă, trebuie să ne adaptăm din mers. Chiar m-am gândit zilele astea. Poate e cazul ca și noi să le cerem asta, pentru că au marșat la anumite proiecte”, a mai spus Dorel Săndesc.

Dan Bittman: „Să mor și eu de Covid, să dea Dumnezeu!“

Într-o intervenție la un post de televiziune, Dan Bittman a cerut demisia Guvernului și a făcut o afirmație-șoc, spunând că prefera să moara de COVID decât să trăiască în actualele condiții.

„E ca la alba neagra. Dar nu am încercat lockdown-ul? Și ăsta e lockdown. E o tâmpenie. (…) Am gura spurcată și îmi permit să spun orice. Să mor și eu de Covid, să dea Dumnezeu. Chiar nu vreau să mai trăiesc în condiții degradante. Nu se poate așa ceva, este prea mult”, a declarat Dan Bittman.

Adauga un comentariu