Actualitate

Dorel Săndesc, despre medicii din linia întâi: „Sunt culpabilizați la grămadă, de la eroi au ajuns demonizați!“

Publicat: 12 oct. 2020
Dorel Săndesc la birou
Dorel Săndesc vorbește despre modul în care sunt afectaţi cei care lucrează la Terapie Intensivă de sindromul epuizării

Medicul Dorel Săndesc, șeful Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România, a vorbit astăzi despre medicii angreanți în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19. Dorel Săndesc a oferit informații și despre modul în care sunt afectaţi cei care lucrează la Terapie Intensivă de sindromul epuizării (burnout). Dorel Săndesc s-a pronunțat și cu privire la criticile nediferenţiate la adresa corpului medical, ai cărui membri, glorificaţi la începutul pandemiei, au ajuns să fie „demonizaţi“.

Principala sursă de stres pentru medici rămâne, însă, degradarea stării pacienţilor care fac forma severă de infecţie cu COVID şi care îşi păstrează starea de conştienţă până în pragul inevitabilului.

„Este o suferinţă cruntă, acest dramatism al faptului că ei (pacienţii ATI) sunt într-o stare foarte gravă. Vedem că şansele lor sunt foarte mici, dar au acest sindrom, ‘happy hypoxemia’ (scăderea severă a oxigenării sângelui fără ca pacientul să realizeze acest lucru, n.r.), vedem că ei sunt conştienţi în ciuda suferinţei lor. Acest lucru este cea mai mare povară, cea mai mare apăsare pentru personalul medical şi principala sursă de burnout (epuizare, n.r.), cu toate faţetele sale, pe care personalul ATI o resimte foarte puternic“, a declarat Dorel Săndesc.

Dorel Săndesc: „De la eroi au ajuns demonizați!“

Șeful Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România consideră că din eroi, medicii au ajuns să fie demonizați.

„În acest context, reacţiile publice care culpabilizează la grămadă personalul medical – care, de la «eroizat», a ajuns demonizat, contribuie la accentuarea acestei stări psihice a personalului medical”, a menționat Dorel Săndesc.

„Dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire“

Medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a tras o concluzie dură având în vedere situația din sistemul medical românesc. Dorel Săndesc susține că dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire.

„România are cel mai slab sistem sanitar din Europa. Avem cel mai mic procent din PIB alocat sănătății. Dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire pentru că asta e susținerea de care a beneficiat sistemul sanitar. Și avem și cel mai mic număr de medici raportat la numărul de cetățeni“, a declarat Dorel Săndesc.

„Este un paradox mortalitatea atât de mică din România!“

Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă consider că în condițiile celui mai prost finanțat sistem sanitar din Europa, este un paradox mortalitatea mică în România din cauza Covid-19.

„Suntem pe locul 17 în Europa la decese. Este un paradox mortalitatea atât de mică din România. În condițiile celui mai prost finanțat sistem sanitar poate că cineva se gândește că o parte din meritul că nu stăm atât de prost ar putea aparține mult huliților doctori”, a precizat Dorel Săndesc.

„Doar așa scade severitatea bolii!“

Altfel, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a vorbit despre masca de protecție, pe care o consideră „vedeta indiscutabilă a pandemiei”.

„Masca a fost dovedită ca eficientă prin modele matematice, de către colectivul de la Oxford care a dus o contribuție majoră atât a OMS, cât și a multor țări care au trecut de la recomandări destul de rezervate la recomandări ferme de purtare. Cu siguranță este vedeta indiscutabilă a pandemiei”, a declarat Dorel Săndesc.

Adauga un comentariu