Local

Dosar fierbinte la DNA! Cine sunt poliţiştii reţinuţi pentru că au primit mită în formă continuată

Publicat: 27 aug. 2020

În cursul zilei de ieri, 26 august 2020, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a efectuat mai multe percheziţii la sediul Poliţiei Rutiere Iaşi dar şi la Serviciul Permise. În urma percheziţiilor s-a dispus reţinerea preveniva a trei persoane, printre care şi doi poliţişti. Conform comunicatului emis de DNA se pare că oamenii legii ar fi primit mita din partea reprezentanţilor unui restaurant din Iaşi.

Cine sunt poliţiştii reţinuţi pentru că au primit mita în forma continuata

Conform procurorilor de la DNA în urma percheziţiilor efectuate ieri, 26 august 2020, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a doi poliţişti ieşeni dar şi a directorului unui restaurant din Iaşi. Barbas Nicolae Robert, agent de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi şi Crenganiș Felix Nelu, agent de poliţie în cadrul Serviciului permise şi înmatriculări Iaşi sunt cele două persoane care au fost reţinute. Conform comunicatului se pare că cei doi au luat mită în forma continuata. Primul, Barabas Nicolae ar fi luat de 25 de ori mită, în timp ce al doilea ar fi luat de patru ori dar având şi două infracţiuni de trafic de influenţă. Printre ei a fost reţinut şi directorul unui restaurant din Iași:

” Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26 august 2020, a următorilor inculpați:

BARABAȘ NICOLAE ROBERT, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale),
CRENGANIȘ FELIX NELU, agent de poliție, din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Iași (Serviciul permise și înmatriculări Iași), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență,

Persoană fizică, director al unui restaurant din Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (47 acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale),
Persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită continuată (16 acte materiale).”

Control judiciar pentru alţi doi poliţişti

Procurorii DNA au arătat ca Lohan Cristinel Cătălin şi Zaborila Viorel, agent ide poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi au fost puşi sub control judiciar. Aceştia au fost acuzaţi că ar fi luat mită în forma continuata.

” În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile începând cu data de 26 august 2020 față de inculpații:
LOHAN CRISTINEL CĂTĂLIN, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale),
ZABORILĂ VIOREL, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.”

Procurorii susţin ca oamenii legii primeau mita

Conform comunicatului emis de procurori, Barbas Nicolae ar fi acţionat în baza unei înţelegeri tacite cu un director de restaurant din Iaşi şi ar fi primit, gratis, mai multe produse alimentare de catering. Valoarea totală a serviciilor oferite de restaurant se ridica la suma de 2.650 de lei:

” În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce există la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplică sancțiuni contravenționale mai blânde.”

Poliţistul Crenganiș Felix Nelu a primit aceleaşi bunuri alimentare dar şi sume de bani

În altă ordine de idei, poliţistul Crenganiș Felix Nelu ar fi primit sume de bani dar şi produse alimentare de la acelaşi restaurant:

În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare.

De asemenea, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise și înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și ulterior examenele pentru categoria E.”

Mai mulţi poliţişti rutieri au fost implicaţi în ‘afacere’

În încheierea comunicatului se arata şi faptul restaurantul livra produse alimentare mai multor poliţişti de la rutiera:

” La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înțelegeri tacite existente la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii restaurantului, ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor polițiști rutieri din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul serviciului permise și înmatriculări vehicule Iași, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situații

Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situații, ultimul act fiind săvârșit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la perchezițiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 27 august 2020, inculpații BARABAȘ NICOLAE ROBERT, CRENGANIȘ FELIX NELU și cei doi inculpați persoane fizice urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.” se arată în comunicat.

Adauga un comentariu