Actualitate

Dosar penal, deschis pe numele premierului Nicolae Ciucă la Parchetul General

Publicat: 10 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dosar penal deschis pe numele premierului Nicolae Ciucă la Parchetul General
42 de pagini din cele 138 ale tezei de doctorat a premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiate. Parchetul General i-a deschis un dosar penal

Astăzi, 10 februarie 2022, Parchetul General a transmis faptul că s-a deschis un dosar penal pe numele premierului României, Nicolae Ionel Ciuca, după ce a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat.

Jurnalista Emilia Şercan a făcut anunţul în ceea ce priveşte plângerea penală existentă la Parchetul General.

Premierul Nicolae Ciucă, dosar penal la Parchetul General în cazul tezei de doctorat plagiată

Parchetul General a confirmat joi faptul că dosarul penal pe numele prim-ministrului Nicolae Ciuca vizează teza de doctorat, potrivit pressone.ro.

„Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General.

Dosarul penal a fost deschis în urma unei plângeri penale făcută la finalul lunii ianuarie a acestui an. Conform sursei citate, s-au ridicat toate documentele de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP). Procurorul de caz susţine că actele au legătură cu dosarul de doctorat al premierului. De asemenea, s-a ridicat şi teza de doctorat a oficialului.

Nicolae Ciucă, acuzat de jurnalista Emilia Şercan că şi-ar fi plagiat teza de doctorat

Reamintim faptul că pe data de 18 ianuarie 2022, jurnalista Emilia Şercan a transmis public ca premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, şi-ar fi plagiat teza de doctorat. Aceasta afirma faptul că 42 de pagini din 138 ale tezei sunt copiate.

„Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat”, a transmis jurnalista Emilia Șercan.

În urma acuzaţiilor aduse, Ciucă a oferit un răspuns. Acesta a negat cu vehemenţă că ar fi plagiat lucrarea şi sutine că aceasta a fost realizată întocmai în concordanţă cu cerinţele de la acel moment. Mai mult decât atât, oficialul a cerut ca teza de doctorat să-i fie verificată.

În cazul în care Universitatea Naţională de Apărare va da verdictul oficial de plagiat, premierul şi-ar putea pierde titlul de doctor. Pierderea acestui titlu i-ar putea lua şi indemnizaţia lunară.

„Universitatea se află în etapa de digitizare a tezelor de doctorat și a surselor bibliografice necesare pentru a verifica respectarea standardelor de calitate și de etică universitară în cadrul tezei de doctorat menționată anterior”, au transmis reprezentanții UNAP, potrivit aceleași surse.

Președintele Klaus Iohannis, despre politicienii care sunt acuzați de plagiat

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a transmis faptul că politicienii care sunt acuzați de plagiat ar trebui să se retragă din politică. În acest context, mai mulți parlamentari i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să-și dea demisia.

”În calitatea mea de profesor, cred că este totuşi o foarte mare problemă dacă un elev copiază, dacă cineva care îşi scrie lucrarea de doctorat copiază mi se pare o problemă proporţional mai mare şi se numeşte plagiat. Oriunde în lume, cineva care este prins, cineva dintre politicieni, care este prins că a copiat şi numai trei rânduri şi a plagiat este obligat, prin clasa politică, să se retragă din politică”, spunea la acel moment Klaus Iohannis.

Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă că și-a plagiat teza de doctorat. Aceasta nu este la primul caz de acest gen, fiind și alți politicieni descoperiți.

 

 

Adauga un comentariu