Marţi, 17 mai 2022, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE, este programată o nouă ediţie dialog despre dosarele istoriei, alături de cercetătorul ştiinţific la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Academiei Romane, Filiala Iaşi, dr. Corneliu Ciucanu. Se vor aborda discuţii despre cei 210 de ani de când Basarabia a fost ruptă de actualul stat România, ce a însemnat pacea de la Paris după Primul Război Mondial, despre perioada interbelică, dar şi despre cel De-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, discuţia se va axa şi pe războiul din Ucraina şi ce se afla în spatele lui.
Relațiile româno-sovietice din perioada interbelică au fost caracterizate de o permanentă neîncredere, cauzată de refuzul Uniunii Sovietice de a recunoaște unirea Basarabiei cu România. Ele pot fi împărțite, din punct de vedere cronologic, până în anul 1934 și după această dată, reperul fiind stabilirea relațiilor diplomatice oficiale.
Două ţări vecine cu sisteme politice şi sociale diferite care timp de 17 n-au reuşit să se găsească în bună înţelegere. Ar fi fost prea simplă judecata în acest caz. România abia îşi desăvârşise statul naţional unitar, după un timp lung de opresiuni şi suferinţe. România a fost şi rămâne un stat mic în comparaţie cu Marile Puteri, însă acesta nu este un motiv suficient pentru a-i fi nesocotită propria voinţă.
Marea Rusie se prăbuşise ca imperiu. Din aceasta a răsărit o nouă ţară, prima din lume în care se experimenta socialismul, după cei mai înveteraţi susţinători, chiar comunismul, însă ambiţiile imperiale nu dispar cu una, cu două.
Basarabia, parte a Moldovei istorice a fost anexată de Rusia Ţaristă în 1812 în baza unei înţelegi cu Imperiul Otoman. La 1918, basarabenii au votat liberi unirea cu România. Din acest moment , Basarabia devine mobilul acţiunilor politice, propagandistice şi chiar ilegale , pe teren ale Moscovei. Rusia Sovietică şi apoi URSS nu a recunoscut vreodată că Basarabia a fost parte integrantă a statului român de după anul 1918.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.