Eveniment-Social

Două femei au primit un apel care le-a schimbat viața! Nu mai aveau mult de trăit, dar medicii le-au dat o veste bună! Ce a urmat este greu de închipuit

Publicat: 15 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două femei au primit un apel care le-a schimbat viața Nu mai aveau mult de trăit dar medicii le-au dat o veste bună Ce a urmat este greu de închipuit

La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași a fost făcut primul transplant din acest an! Două femei dependente de dializă au fost salvate prin gestul uimitor al unor părinți care și-au văzut copilul murind. După mai bine de 15 ani de chin, cele două au primit o ultimă șansă, printr-un transplant renal. Medicii specialiști susțin că, fără această intervenție chirurgicală, șansa lor de a pierde lupta cu viața era extrem de mare. Într-un an, organismul acestora îmbătrânea cu trei ani din cauza procedurilor de dializă.

Primul transplant din acest an

O pacientă în vârstă de 43 de ani din Iași făcea dializă de 17 ani când a primit un telefon și a fost anunțată că urmează să beneficieze de un transplant renal care avea să-i schimbe viața. Femeia era dependentă de dializă și din anul 2003 a trecut prin clipe cumplite. Ieri însă, a reușit să zâmbească din nou. În aceeași situație se află și o pacientă în vârstă de 45 de ani din Vaslui, care trecea prin același chin din anul 2005. Așa cum susțin medicii, intervenția chirurgicală nu a fost deloc simplă.

„Transplantul renal efectuat recent pentru cele două paciente aflate de peste 15 ani pe lista de așteptare a fost mai diferit și mai dificil pentru echipa chirurgicală decât cazurile antecedente. Spunem asta pentru că ambele paciente au făcut timp de foarte mulți ani dializă. Acest lucru face ca transplantul să fie ultima lor șansă. Dializa te îmbătrânește într-un an cât ai îmbătrâni în mod normal în trei. Dacă nu beneficiau de acest transplant, șansa de supraviețuire ar fi fost extrem de mică”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon”.

Eroul care a murit la 15 ani a salvat cinci vieți

Medicii susțin că evoluția femeilor este bună și că în timpul zilei de ieri acestea și-au reluat diureza. Atât medicii, cât și pacientele care au beneficiat de transplant nu au cuvinte să mulțumească familiei care a salvat cinci vieți. Copilul lor în vârstă de 15 ani, în urma unei lovituri la cap, a decedat brusc. Acesta a suferit un anevrism cerebral rupt și a murit înainte de a celebra finalizarea liceului. Îndurerată, familia a decis ca prin fiul lor să salveze alte vieți, așa că au donat rinichii, cordul, ficatul și plămânii.

„Mulțumim nespus familiei îndurerate pentru gestul extraordinar pe care l-au făcut. Prin această inițiativă au salvat cinci vieți. Anul trecut s-au efectuat 24 de intervenții de transplant în Spitalul „Parhon”. Zece dintre acestea au fost realizate de la donatori cadaverici”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu