Local

Două intervenții de transplant cornee vor avea loc la Spitalul Sf. Spiridon din Iași

Publicat: 28 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două intervenții de transplant cornee vor avea loc la Spitalul Sf. Spiridon din Iași
Medicii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi vor efectua două transplanturi de cornee

Luni, 28 martie 2022, vor avea loc două intervenții de transplant cornee la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Donatorul este o persoană care se afla în moarte cerebrală. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași a făcut anunțul.

„Astăzi în clinica de Oftamologie vor fi efectuate cele două intervenții de transplant cornee de la donator în moarte cerebrală de către echipa condusă de prof. dr. Dorin Chisăliţă. Am internat ieri și investigat în UPU 3 pacienți de pe lista de așteptare – o rezervă”, a transmis prof. dr Diana Cimpoesu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Cinci persoane, salvate la Iași prin transplant

Transplantul înseamnă viață! Cinci oameni aflaţi în suferinţă au primit o nouă şansă prin transplant de organe şi cornee. Indiferent de vremuri, de ziua din săptămână, medicii români fac tot posibilul pentru a salva vieţi. Activitatea de transplant continuă, o nouă prelevare de organe și țesuturi realizându-se la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

“Prin bunăvoinţa familiei unui pacient, decedat în urma unui AVC, la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi, sâmbătă, s-a încheiat o intervenție de prelevare de organe şi ţesuturi. Realizarea cu succes a unei intervenţii de prelevare organe şi ţesuturi presupune un efort deosebit şi o concentrare de resurse umane semnificativă. Ca întotdeauna, cu profesionalism şi responsabilitate, echipa ATI şi de coordonare a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi (Dr. Ecaterina Olaru, Dr. Anca Rotaru) au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” pentru ficat (Dr. Cirpian Vasiluță , Dr. Mihai Zabara) şi cornee (Dr. Prof. Dr. Camelia Bogdănici), şi ale Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon, Iaşi pentru rinichi (Dr. Daniel Andone, Dr. Mihai Savin).

Un pacient în stare critică a primit o nouă şansă la viaţă prin transplant hepatic, intrevenţie realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași de către echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu, alături de echipa ATI, condusă de Dr. Mihaela Blaj. În acelaşi timp, la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon”, sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, echipele chirurgicale conduse de Dr. Adelina Miron şi Dr. Cornel Moroşanu, cu sprijuinul ATI – Dr. Monica Codreanu, Dr. Laura Nicolescu, au redat speranţa pentru alţi doi pacienţi prin transplant renal. Un rol important în realizarea cu succes a intervențiilor de transplant îl au și colegii de la laboratorul condus de Prof. Dr. Petru Cianga, precum și efortul colegilor gastroenterologi (Dr. Irina Gîrleanu) sau nefrologi (sub coordonarea Prof. Adrian Covic). Corneea prelevată va fi transplantată de echipa condusă de Prof. Dr. Dorin Chiseliţă, ajutând alţi 2 oameni să-şi recapete vederea. Mulţumim familiei pentru bunătatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul lor atât de mulţi alţi oameni. Mulţumim românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi! Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă”, a transmis dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional de transplant Iaşi.

 

Adauga un comentariu