Local

Două milioane de lei pentru școlile cu toalete în curte din Iași. 49 de unități de învățământ intră în proiect

Publicat: 01 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două milioane de lei pentru școlile cu toalete în curte din Iași. 49 de unități de învățământ intră în proiect
CJ și ISJ vor derula un proiect de 2 milioane de lei privind școlile cu toalete în curte din Iași, unitățile de învățământ urmând a fi racordate la apă și canalizare

Școlile care au în continuare toalete în curte, din județul Iași, ar urma să beneficieze de fonduri pentru aducțiune de apă și canalizare. Fondurile ar urma să fie alocate prin Consiliul Județean Iași

Autoritățile județene și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași (ISJ) au demarat un proiect legat de conectarea corpurilor de clădire de la școli la apă și canalizare, acolo unde sunt în continuare toalete în exterior. În aceste condiții, Consiliul Judeţean (CJ) va aloca 2 milioane lei pentru rezolvarea problemei toaletelor necorespunzătoare din şcoli. Reprezentanții Inspectoratului Școlar și cei ai CJ Iași au purtat primele discuții despre acest proiect.

Proiect pentru școlile cu toalete în curte din județul Iași

La prima întâlnire pentru acest proiect au fost prezenți șefii Consiliului Județean, reprezentanți ai Direcţiei Tehnice din cadrul instituției, dar și de la Direcția de Sănătate Publică, ApaVital SA, Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași. Au mai participat și reprezentanți ai Asociației Comunelor din România şi ai Inspectoratului Școlar Județean.

”Un Grup interinstituțional va căuta cele mai bune soluţii pentru toate unităţile de învăţământ din mediul rural care au toalete în curte sau care au băi construite în interior, dar fără reţea de apă sau canalizare. Urmează ca, în baza unui raport făcut pentru fiecare caz în parte, Consiliul Judeţean să ofere primăriilor sprijin financiar pentru lucrări, astfel încât infrastructura unităţilor de învăţământ să fie modernizată şi să corespundă normelor de igienă”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Fonduri din bugetul 2022 pentru școlile din județ

Conform autorităților județene, proiectul va fi luat în calcul în bugetul pe anul 2022. În calcul intră 49 de școli din 25 de comune ale județului Iași.

„Nu putem face educaţie de calitate dacă nu le oferim elevilor şi profesorilor o infrastructură şcolară în care să aibă toate condiţiile, ba mai mult, care să ii stimuleze să fie creativi, curioşi. Trebuie să avem şcoli la care să vină cu drag. Copiii noştri merită să înveţe în şcoli frumoase şi moderne”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Fondurile ar urma să fie alocate la ședința ordinară din luna martie 2022, odată cu aprobarea bugetului instituției pe anul în curs. Recent, CJ Iași a alocat și fonduri pentru primăriile din județ pentru programul ”masa caldă în școli”.

CJ Iași a lansat proiectul de buget în dezbatere publică

În urmă cu circa două săptămâni, CJ Iași a lansat proiectul de buget pe 2022 în dezbatere publică. Documentul legat de bugetul instituției pe 2022 urmează a fi amendat cu propuneri înainte de a fi adoptat de plen. Conform documentului, CJ Iași se va baza pe un buget de venituri din secțiunea de funcționare de 560 de milioane de lei, dar și de cheltuieli de peste 700 de milioane de lei.

După ce bugetul pe 2022 de la CJ Iași va fi avizat în plenul instituției, forul județean va putea trece și la demararea investițiilor. Conform conducerii CJ, proiectul va cuprinde și investițiile pentru școli cu toalete în curte din județul Iași.

Adauga un comentariu