Prima pagină » Culinar » Dovlecei murați în saramură. Trucuri pentru murături crocante și savuroase

Dovlecei murați în saramură. Trucuri pentru murături crocante și savuroase

02 feb. 2024, 14:23,
BZI.ro, în Culinar

Este recomandat să achiziționați dovecei crescuți organic, dintr-o sursă sigură. Uneori, culturile crescute convențional, nu au un microbiom suficient de bun pentru a iniția procesul de fermentare. Dovleceii cultivați convențional pot conține cantități ridicate de pesticide organofosforice și organoclorurate toxice, care ucid mulți microbi. Rețeta de dovlecei murați în saramură va eșua dacă încerci să fermentezi dovlecei care nu conțin microorganismele potrivite.

Rețetă de dovlecei murați în saramură

Pentru a face conserve de dovlecei murați în saramură ai nevoie de un borcan curat și sterilizat de 1 litru, dovlecei proaspeți, tari, fără pete și lovituri, de dimensiuni mici, câteva felii de morcov, 2-3 căței de usturoi, un ardei iute, frunze proaspete de țelină, 1 hrean (curățat și tăiat pe lung). Pentru saramură vei avea nevoie de apă cât cuprinde, 1 lingură de sare pentru murături (la borcan de 1 litru se pune 1 lingură de sare), 1 linguriță boabe de piper, 1/2 linguriță boabe de muștar, câteva fire de mărar și cimbru și 3-4 foi de dafin.

Primul pas este spălarea dovleceilor și curățarea legumelor. La baza borcanului, pune 2-3 frunze de țelină. Așează dovlecii în picioare în borcan, evitând să îi îndesi prea tare. Împrăștie printre ei cățeii de usturoi, feliile de morcov, ardeiul iute și câteva fire de hrean.

Dacă folosești un borcan mare, adaugă în mijloc un rând de frunze de țelină și încheie cu frunze și 2 bețe de hrean așezate în formă de X. Calculează cantitatea de apă necesară turnând apă rece peste dovleceii din borcan și apoi fierbe-o. Adaugă sarea, foile de dafin, boabele de piper, cimbru și mărar și lasă la fiert timp de aproximativ 5 minute, până aroma de murături îți inundă bucătăria.

Toarnă saramura fierbinte peste dovlecei până la gura borcanului, folosind o sită pentru a evita introducerea ierburilor în borcan. Ai grijă să nu crape borcanul (pune înăuntru o lingură de metal) și adaugă boabele de muștar. Închide borcanul și pune-l la dospit într-un loc uscat, bine acoperit cu prosoape sau o pătură, pentru a se răci într-un mod lent.

Trucuri prin care poți preveni înmuierea dovleceilor

Forma în care alegi să murezi dovleceii influențează modul în care aceste murături vor rezista în timpul procesului de fermentare. Este întotdeauna recomandat să îndepărtezi capetele dovleceilor și să nu le incluzi în borcan. Capătul florii de dovlecel conține enzime care pot înmuia dovleceii.

Dacă dorești să feliezi dovleceii, trebuie să știi că daca îi tai cu un cuțit zimțat vor rezista mai bine decât folosind unul cu lama obișnuită. Jumătățile, bucățile mari, sau dovleceii întregi se vor conserva mai bine decât cei feliați, iar rezultatul va fi mai crocant.

De asemenea, poți adăuga în borcanul de dovlecei murați în saramură foi de dafin, frunze de ceai verde sau frunze de strugure pentru conținutul lor de tanin. De asemenea, poți încerca să adaugi clorură de calciu, care este foarte eficientă și te ajută să obții murături mai crocante. Unele surse de clorură de calciu sunt naturale, provenind din calcar, iar altele sunt produse chimic.

Urmând această rețetă, în doar câteva săptămâni, vei avea dovlecei murați în saramură gata să fie savurați la masă. Un preparat conservat chiar cu mâinile tale, care va fi un deliciu în zilele reci de iarnă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *