Prima pagină » Actualitate » Dozele de vaccin AstraZeneca rămase vor fi vândute de România altor ţări
Dozele de vaccin AstraZeneca rămase vor fi vândute de România altor ţări

Dozele de vaccin AstraZeneca rămase vor fi vândute de România altor ţări

31 mai 2021, 17:18,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Noi detalii în contextul vaccinări anti-Covid-19. Executivul României condus de premierul Florin Vasile Cîțu pregătește un cadru legal pentru a putea vinde altor state dozele de imunizare dezvoltate de compania farmaceutică AstraZeneca pe care statul nostru le primește conform contractului semnat prin Uniunea Europeană.

Conaţionalii sunt în continuare reticenți în ceea ce priveşte imunizarea cu acest ser, iar celelalte trei vaccinuri sunt suficiente pentru a acoperi cererea care este din ce în ce mai scăzută. Potrivit reglementărilor europene, statele membre pot dona dozele suplimentare sau le pot vinde, fără a face profit.

„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe. Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, duminică seara, la Digi24.

1,7 milioane de doze AstraZeneca ar urma să fie vândute de România

Cadrul legal necesar pentru ca statul român să poată revinde dozele de vaccin din stoc ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de guvern.

În prezent, România are un surplus de circa 1,7 milioane de doze de vaccin Vaxzevria – AstraZeneca. A primit 2.438.880 de doze de ser, din care au fost administrate 743.956 doze. Restul se află la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pe stoc, așteptând să fie livrate, iar câteva sute de mii au fost donate Republicii Moldova.

Cetăţenii nu doresc să se vaccineze cu serul dezvoltat de Universitatea Oxford și gigantul AstraZeneca, după controversele apărute în spaţiul public legate de formă rară de tromboză ce ar fi fost provocată de acest vaccin (cu o frecvență de mai puțin de 10 cazuri la un milion de persoane vaccinate).

Pe de altă parte, România dispune de suficiente doze din celelalte trei vaccinuri – BioNtech/Pfizer, Johnson&Johnson, Modernă, întrucât au mai rămas puține persoane care acceptă vaccinarea.

Vaccinurile pot fi donate sau vândute fără a face profit

Conform reglementărilor afla în vigoare la nivelul Uniunii Europene, țările care cumpără vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terțe țări și, mai mult decât atât, pot să le revândă, fără a avea însă voie să facă profit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, de altfel, statelor bogate să doneze cantitățile suplimentare de vaccinuri, în contextul în care mai puțin de 2 puncte procentuale din populația țărilor sărace a fost vaccinată împotriva Covid-19.

Prin programul COVAX au fost asigurate doar 72 de milioane de doze distribuite în 126 de țări, începând cu luna februarie.

„Sunt suficiente doze doar pentru 1% din populația acestor țări”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. Directorul OMS a cerut țărilor să doneze doze de vaccin către COVAX pentru a permite inocularea a 10% din populațiile din toate țările până în septembrie și 30% până la sfârșitul anului: „Acest lucru este crucial pentru a opri pandemia”.

Oficialul a cerut, de asemenea, producătorilor de vaccinuri să acorde COVAX primul drept în cazul în care unele țări refuză dozele de vaccinuri sau să angajeze 50% din volumele lor către COVAX anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`