National

Dr. Adrian Marinescu, despre tulpina indiană de coronavirus: „Atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot”

Publicat: 29 apr. 2021
dr. Adrian Marinescu în biroul său
Medicul infecţionist din cadrul Institutului Matei Balş din Capitală, Adrian Marinescu

Directorul medical al Institutului Matei Balş, Adrian Marinescu, a spus, joi, la Antena 3, că e nevoie de mai multe informaţii pentru a stabili dacă tulpina indiană de COVID, a cărei prezenţă a fost confirmată, joi, în România, riscă sau nu să devină dominantă şi să crească numărul de cazuri grave

Marinescu a subliniat că India are o situație epidemiologică specifică, determinată de faptul că regulile sanitare şi de distanţare sunt dificil de respectat.

„Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date. Această tulpină indiană, care are două mutații la nivelul proteinei E, este de urmărit în viitor, pentru că ne interesează mai multe lucruri:

dacă este mai agresivă, dacă are o virulență care determină mai multe forme severe, şi atunci avem o mare problemă
dacă se transmite mai ușor. În India a ridicat multe probleme dar știți bine că în India regulile de igienă, distanțarea şi, în general, măsurile de prevenție, sunt mult mai greu de respectat
felul în care interacționează cu variantele actuale de vaccin
Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți. Trebuie văzut dacă se va întâmpla ca în cazul variantei britanice, care s-a transmis uşor, sau dacă va fi ca în cazul altor variante – Brazilia, Africa de Sud, în care lucrurile n-au mers mai departe. Știm că a plecat din Elveția, a ajuns în Grecia. Era clar că va ajunge peste tot.

E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India.

Nu numai noi, nu pot spune mici cei din Elveția sau Grecia. Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India.

Rămâne de văzut ce va fi în continuare”, a declarat Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu