Actualitate

Dr. Adrian Marinescu: ,,Ne pregătim pentru ceea ce va fi anul viitor. Poate varianta Omicron să fie cu forme uşoare”

Publicat: 05 dec. 2021
Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul Naţional de Boli Infecţionase „Matei Balş”

Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balș” din Capitală, a comentat evoluția variantei Omicron şi măsurile impuse în România pentru a încetini rata de răspândire.

Întrebat cum este situaţia din spitale şi cum vede evoluția variantei Omicron, mai ales că a fost confirmată şi în România, medicul Adrian Marinescu a spus că momentan la nivelul spitalelor situaţia este controlabilă, dar trebuie ,prin măsurile adoptate acum, să ne pregătim pentru anul viitor.

„Dacă vorbim de valul 4 el este în curs de a se încheia. Nu ne punem probleme legate de varianta Delta, dar cât timp avem semne de întrebare cu varianta din Africa de Sud cred că ne trebuie un interval de timp ca să aflam şi cum funcționează astfel de informaţii.

Cum funcționează tratamentul, vaccinurile şi ce se va întâmpla în plan practic. Şi atunci acest interval de timp îl câștigam cu aceste măsuri care vin să limiteze.

Ne pregătim pentru ceea ce va fi anul viitor şi sperăm ca atunci să fie o perioadă de conviețuire, să ajungem în etapa în care nu va mai fi un câmp de luptă cu presiune mare în secțiile de ATI şi să vorbim de o conviețuire. Poate varianta Omicron aşa cum se arată deocamdată să fie cu forme uşoare, iar cazurile severe să fie într-un procent cât se poate de mic.

Din fericire nu a murit nimeni, dar nu sunt suficiente cazuri să putem trage o concluzie. Şi, în plus, trebuie să vedem ce se va întâmpla cu varianta Omicron la nivelul Europei, ori acum știm ce s-a întâmplat în Africa de Sud şi sunt diferenţe clare între populații”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu