Actualitate

Dr. Alexandru Rafila, atac după ce Klaus Iohannis a propus vaccinarea obligatorie: „Autorităţile par defazate”

Publicat: 22 sept. 2021
alexandru rafila la birou
Vaccinarea împotriva noului coronavirus va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, a transmis președintele Klaus Iohannis, aflat în New York

Medicul Alexandru Rafila a transmis faptul că autorităţile par „defazate” după ce preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a propus ca vaccinarea împotriva virusului COVID-19 să devină obligatorie pentru anumite categorii de persoane şi aceasta poate fi discutată.

Vaccinarea împotriva noului coronavirus va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, a transmis președintele Klaus Iohannis, aflat în New York.

„E o propunere care poate fi discutată. Totuși, aceste propuneri cred că trebuiau făcute mai degrabă în România, decât de la New York și discutate în România. Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios și așa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că în mod evident, țările care gestionează în momentul de față foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au așteptat ca lucrurile să devină necontrolabile. Așa că orice discuție de acest gen trebuie făcută și cu reprezentanții profesionali ai medicilor, ai asistenților medicali, trebuie implicate toate aceste entități, încât să discutăm în primul rând de conștientizare și de participare voluntară la această activitate de vaccinare”, a transmis Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre măsurile dure discutate

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că „acceptabilitatea din partea populației se bazează și pe încrederea în autorități”. De asemenea, este ciudat cum pe data de 10 septembrie nu au existat probleme în sistemul sanitar romanesc şi pe 11 septembrie se impun măsuri dure şi se are în vedere vaccinarea obligatorie, afirma Rafila.

„Sigur, nu politizez lucrul ăsta, e pur și simplu o observație de bun simț. Când vezi că autoritățile nu numai că nu au făcut nimic trei-patru luni de zile, dar au și încurajat diverse manifestări cu număr extrem de mare de persoane, care au accelerat transmiterea infecției și acum să vii după zece zile de la… că până în data de 10 septembrie n-am avut nici o problemă de sănătate publică, în opinia autorităților, problemele au început din 11 septembrie și atunci discutăm de obligativitate, de măsuri dure și așa mai departe”, a mai spus deputatul PSD Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila: „Vinovaţii sunt chiar ei”

De asemenea, deputatul Partidului Social Democrat a spus că autorităţile cu un astfel de comportament nu generează credibilitate. În altă ordine de idei, dr. Rafila a spus că premierul ar trebui să nu caute vinovaţi în altă parte, când de fapt ei sunt problema.

„Nu prea oferă prea multă credibilitate genul ăsta de comportament. Sigur, îmi dau seama că trebuie să ajutăm cu toții la oprirea pandemiei, dar cei care n-au făcut nimic trebuie să-și asume public lucrul ăsta și să nu caute vinovați în altă parte, când principalii vinovați sunt chiar ei. Adică oamenii cred că ar avea mai mare încredere dacă, știu eu, primul-ministru, de exemplu, ar ieși în fața tuturor și ar spune: da, am greșit, nu am făcut nimic, dar acum trebuie să găsim o soluție împreună la situația de criză în care ne aflăm. Fuga asta de răspundere, de asumare mi se pare intolerabilă la acest nivel”, a conchis reprezentantul României la OMS.

Italia ar putea fi prima țară din UE care ar introduce vaccinarea obligatorie.

Adauga un comentariu