Actualitate

Dr. Alexandru Rafila, despre cum te poţi infecta cu COVID: Nu se ia de pe plajă

Publicat: 07 iul. 2020
Alexandru Rafila vorbește
Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Romane de Microbiologie explica cum te poţi infecta cu COVID. Într-o declaraţie, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune faptul că romanii pot merge liniştiţi în concediu, pe litoral, pentru că virusul nu se ia de pe plajă. Totuşi, Rafila crede că trebuie să evităm locurile aglomerate.

Alexandru Rafila vorbeşte despre cum te poţi infecta cu COVID

Prezent la un post de televiziune, dr. Alexandru Rafila vorbeşte despre faptul că romanii pot merge liniştiţi în concediu fără a trăi tot timpul cu spaima infectării. Totuşi, medicul explica că trebuie evitate locurile aglomerate cum ar fi cluburile. Acesta susţine că astfel de locuri au un risc mare de contactare a virusului. Rafila atrage atenţia asupra faptului că virusul se transmite şi în timpul verii.

În interviul acordat pentru România TV, dr. Alexandru Rafila este de părere că numărul persoanelor care sunt infectate zilnic cu COVID-19 a crescut, sau a rămas asemănător.

În altă ordine de idei, Rafila este de părere că trebuie să ne mutăm în zona educării şi ca autorităţile trebuie să convingă oamenii ca singura modalitate de a trece peste această perioadă fără a fi infectaţi este să respectăm regulile:

„Discuţia legată de sancţiuni şi de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înţeleagă acelaşi mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alţii: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ţine lucrurile sub control şi de a avea o viaţă absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli”, a explicat medicul Alexandru Rafila la România TV.

Coronavirusul nu se ia de pe plaja susţine dr. Alexandru Rafila

Întrebat de către jurnalişti dacă coronavirusul se poate contacta de la mare, Rafila a răspuns spunând că virusul nu se poate contacta din apa mării sau de pe plajă, dar dacă persoana care a ales să se ducă la mare, în club, trebuie să înţeleagă faptul că riscul de contactare este unul mare. În opinia medicului, romanii trebuie să evite locurile aglomerate cum ar fi clubul

„Depinde de ce faci la mare. Din apa mării nu se ia. De pe plajă nu se ia. Dacă mergi la club şi stai într-un spaţiu foarte aglomerat, interacţionezi cu foarte multe perosane, atunci se ia. Dacă mergem, dansează şi petrec împreună la o anumită distanţă, lucrul ăsta se poate desfăşura fără niciun fel de problemă”, a explicat dr. Rafila.

Virusul nu dispare vara, menţionează Alexandru Rafila

Conform declaraţiilor făcute de medic, virusul nu dispare vara. După cum se poate observa, ţinând cont de cazurile noi apărute, ipoteza lansată de unii oameni de ştiinţă nu s-a confirmat. Riscul infectării este la fel de ridicat şi în perioada verii. Alexandru Rafila da ca exemplu cazurile de coronavirus din Arabia Saudită, Iran sau America de Sud.

„Şi eu am sperat, dar nu s-a întâmmplat lucrul acesta. Sunt ţări în temperaturile sunt chiar mai mari decât în România şi unde transmiterea este intensă — Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, America de Sud – Toate aceste supoziţii s-au dovedit în timp că nu au fost sustenabile.

Boala se transmite şi în sezonul cald şi era probabil să se întâmple aşa pentru că în marea majoritate populaţia este receptivă. Se poate îmbolnăvi, nu are niciun fel de imunitate”, a precizat reprezentantul României la OMS.

Comentarii
 • Alexandru Alexandrovici Rafila, te-au trimis sa dregi busuiocul ?
  Nu ar fi mai bine sa te ocupi de medicina si sa-i inveti pe nazistii din conducerea criminala a Romaniei sa se mai tempereze ?
  A propos !
  Cum poate un rus sa se inteleaga cu nazistii ?

 • mai nene , in martie spuneati ca se ia de la 4 m , si acum zici ca merge un dans ? mai tampitule , mi e rau cand te vad, mosneag obosit si rasuflat . crezi ca daca ti vopsesti parul eti mai credibil??/

 • Distanța de contaminare este variabilă, în funcție de mai mulți factori, și mai ales în funcție de cantitatea de virus exhalată de cel bolnav și de mărimea spațiului/aglomerarea din el.
  Ca tare, da, distanța poate fi 1,5 m, 2m, 4 m. În condiții de laborator probabil contaminarea se reușește și de la distanțe mai mari.
  Ei, vezi că se poate și civilizat ?

 • Distanța de contaminare este variabilă, în funcție de mai mulți factori, și mai ales în funcție de cantitatea de virus exhalată de cel bolnav și de mărimea spațiului/aglomerarea din el.
  Ca tare, da, distanța poate fi 1,5 m, 2m, 4 m. În condiții de laborator probabil contaminarea se reușește și de la distanțe mai mari.
  Ei, vezi că se poate și civilizat ?

Adauga un comentariu