Treizeci și doi de copii sunt internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, infectați cu SARS-CoV 2, dintre care 10 în Secția de Terapie Intensivă. Anunțul a fost făcut de dr. Alexandru Ulici, directorul unităţii medicale. Cei mai mulți dintre minori au părinții nevaccinați.
„Avem posibilitatea să mai mărim numărul de paturi, problema este că, din cauza circuitelor, practic desființăm secții. Suntem puși în situaţia de a desființa secții, pentru că nu putem asigura circuite. Nu sunt spitalele din România, nici în lume, pregătite pentru așa ceva . De asta în lume s-au construit spitale”, a explicat Alexandru Ulici, luni, la o dezbatere găzduită de Organizația Salvați Copiii România
Numitorul comun al copiilor internați cu Covid este că majoritatea are părinți nevaccinați, a mai precizat dr. Alexandru Ulici:
„Din păcate, istoria ne învață că trebuie să ne așteptăm la ce e mai rău. Eu cred că o să crească numărul de cazuri la copii, e o vânătoare de vrăjitoare când vorbim despre vaccin, a ajuns să fie o rușine în România să spui că ești vaccinat, suntem ca în gluma aceea că Bill Gates a vrut să îi omoare pe toți și să facă un guvern mondial cu români și bulgari. Închiderea școlilor nu va reduce numărul de cazuri la copii, dar va crea analfabeți funcționali și emoționali”, a concis medicul.
Medicul Laura Ghibu, despre simptomele variantei Delta: „Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate”
Medicul Laura Ghibu, care este stabilită în Suedia, a vorbit cu privire la motivele pentru care varianta Delta este atât de agresivă în special cu persoanele nevaccinate, mai ales tinerii. De asemenea, aceasta a discutat despre simptomele prin care boala debutează. Acela este momentul în care ar trebui consultat medicul pentru a evita o eventuală spitalizare.
Întrebată care sunt cauzele pentru care varianta Delta este mai agresivă cu cei nevaccinați medicul Laura Ghibu a precizat că este mult mai contagioasă decât celelalte.
„Aceasta variantă are şi un alt decurs, un pic mai rapid decât eram noi obișnuiți. Simptomele se văd după două, patru zile, când înainte se vedeau poate după o săptămână, iar înrăutățirea stării se face mult mai repede decât înainte. Simptome grave putem să vedem după 4-5 zile. Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate.
Nu este ca varianta inițială când îţi pierdeai gustul, mirosul şi aveai tuse şi dureri de gât. Această variantă poate să debuteze şi cu simptome ușoare de răceală şi poate să debuteze şi cu dureri de burtă şi alte simptome intestinale.
Lumea poate nu bagă se seamă aceste simptome şi ajunge să ceară ajutorul medicului când e poate prea târziu”, spune medicul Laura Ghibu.
Întrebată cu privire la creșterea ratei de infectare în rândul tinerilor, medicul a afirmat că „tinerii nu mai au putere să mai respecte restricţiile, iar contagiozitatea mare face ca acest virus să se răspândească repede printre ei”.
„Din studii, un tânăr la 10.000 poate să decedeze din cauza acestei variante şi cam 26% din tinerii infectați ajuns să fie spitalizați şi la ATI”, a mai explicat medicul Laura Ghibu.