Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a transmis detalii despre cazul unei paciente refugiate din Ucraina suspectă de meningită. Tânăra a ajuns la Spitalul Sf. Spiridon din Iași cu simptome specifice patologiei.
Medicii au descis transferarea pacientei la unitatea medicală de boli infecțioase. După ce i s-au efectuat investigații suplimentare, diagnosticul de meningită nu a fost confirmat.
„Oameni pentru oameni!
Ni se confirmă încă o dată că empatia trebuie să facă parte din tratamentul administrat fiecărui pacient în parte. De aceea facem tot ce trebuie pentru a îngriji de corp și minte deopotrivă.
Pacientă din Ucraina alungată de război în România împreună cu prietene care o știau de o viață a ajuns la spitalul nostru cu ….observație de meningită, după ce a fost investigată in UPU Spiridon unde a ajuns cu febră 40 grade, cefalee, și crize tonico- clonice.La prezentarea în triaj, în urma evaluării s-a constatat că este subfebrilă 37,4 grade C, custare generală discret influențată, conștientă și greu cooperantă neștiind limba română, fără simptomatologie specifică observației medicale pentu care a fost direcționată către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”. Pacienta a fost supusă evaluării clinice și paraclinice iar rezultatul puncției lombare a relevat absența reacției inflamatorii infirmându-se astfel diagnosticul de meningită.
Crizele tonico-clonice (convulsii) repetitive au fost motivul pentru care am solicitat investigații neurologice suplimentare pentru care a primit tratament de specialitate pe care va trebui să-l respecte pentru a-și crește calitatea vieții.Chiar dacă patologia infecțioasă a fost infirmată, prin HLG în limite normale, parametri inflamatori în limite normale, în cele 4 zile în care a fost internată în spital a beneficiat de suport emoțional discutând de câte ori a avut nevoie cu translatorul din rândul rezidenților noștri căruia a avut încredere să –i spună suferința prin care trece, motivele pentru care nu lua un tratament deși patologia cronică o impunea și chiar să îl considere prieten.
Ne bucurăm că au încredere în noi și ne dorim ca barierele de limbaj să nu fie un factor care să-i oprească în a cere ajutor”, a transmis dr. Florin Roșu.