Dr. Gabriel Mazilu, medic în domeniul chirurgiei plastice și estetice, a discutat în emisiunea BZI LIVE, despre implanturile mamare cu silicon. În ce situații pacientele revin după operația de augmentare a sânilor, dorindu-și un implant mai mic?
Implanturile mamare reprezintă proteze artificiale alcătuite dintr-o membrană siliconată, folosite din două motive principale, și anume: factori estetici (mărirea sânilor) și reconstrucția sânilor (restaurarea formei sânilor în urma pierderii totale sau parțiale a acestora ori pentru a corecta un defect congenital). Astfel că, pentru unele femei, mărirea sânilor constituie o modalitate de a-și îmbunătăți imaginea de sine și a avea mai multă încredere în propria persoană. În schimb, pentru altele, o astfel de operație înseamnă reconstrucția sânilor ca urmare a unei intervenții chirurgicale ce nu a putut fi evitată.
Mărirea sânilor cu implanturi mamare este, așadar, o procedură la care multe femei apelează pentru a-și modifica dimensiunea, forma sau poziția sânilor, fie din considerente estetice, fie dintr-o necesitate.
Dr. Gabriel Mazilu, despre implanturile mamare cu silicon: „În momentul în care scoți un implant mare, rămâi cu o cantitate de piele destul de mare”
Medicul Gabriel Mazilu a explicat, la BZI LIVE, de ce unele paciente, care au trecut printr-o intervenție de augmentare mamară, își doresc o mărime de implant mai mică. Ei bine, acest lucru se întâmplă foarte rar în cazul pacientelor care nu întâmpină nicio dificultate în ceea ce privește implanturile, dar este des întâlnit în situația unei rupturi de implant, a unei contracturi capsulare ori a unei poziționări de cicatrice, de glandă sau de mușchi.
„De obicei, pacientele care vin cu implanturi mari și vor o mărime mai mică, sunt pacientele care au și o complicație. Adică foarte rar este o pacientă care are niște sâni mari, în urma unei augmentări mamare cu implanturi de silicon, dar sânii sunt ok din punct de vedere medical, adică nu are nicio problemă. Mă refer la ruptură de implant, la contractură capsulară, poziționări de cicatrice, de glandă, de mușchi și așa mai departe. Foarte rar vin ca să le pui o mărime mai mică.”, a explicat medicul Gabriel Mazilu.
Medicul a adăugat că în momentul în care este îndepărtat un implant mai mare, rămâne o cantitate de piele destul de mare, care trebuie îndepărtată. Astfel, se formează acele cicatrici externe, în formă de ancoră sau de T inversat.
„O mărime mai mică vine cu un preț. Ce înseamnă? Înseamnă că în momentul în care scoți un implant mare, rămâi cu o cantitate de piele destul de mare. Pui un implant mai mic și atunci avem o cantitate de piele mult mai mare, care trebuie îndepărtată. Și sunt acele cicatrici externe, de care știm, acele cicatrici în ancoră sau în T inversat. Dar încă o dată subliniez, ele vin când au niște probleme la nivelul sânilor: implantul este malpoziționat, este în altă parte decât unde ar trebui să fie, face contractură capsulară, înseamnă că în jurul implantului se strânge, ca o capsulă și se formează o capsulă în mod natural, dar aceea devine foarte agresivă și strânge implantul și îl deplasează și pot apărea și dureri, nu mai spun de aspectul estetic.”, a adăugat medicul.
Dr. Gabriel Mazilu: „Implantul de silicon nu dă cancer mamar”
Dr. Gabriel Mazilu a subliniat că implantul de silicon nu dă cancer mamar, dar poate da o formă de limfon localizat. Ca tratament, acesta necesită scoaterea implantului, îndepărtarea capsulei, procedură urmată, sau nu, de chimioterapie sau radioterapie și ulterior, de înlocuirea implantului.
„Trebuie să diferențiem faptul că implantul de silicon nu dă cancer mamar, s-a demonstrat. În schimb, dă o formă de limfon localizat, limfon cu celule mari, în care tratamentul este scoaterea implantului, îndepărtarea capsulei, urmate sau nu de chimio și radioterapie și înlocuirea implantului. Deci nu este o formă de cancer de sân. Și atunci pentru asta se adresează pacientele, dacă doresc să își schimbe un implant mai mare cu unul mai mic”, a mai spus dr. Gabriel Mazilu.