Actualitate

Dr. Horațiu Moldovan: „Vom putea face concedii, dar aglomerările rămân riscul cel mai mare!“

Publicat: 02 iun. 2020
Dr. Horațiu Moldovan

Profesorul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că cifrele oficiale privind evoluția pandemiei în România arată că am trecut de vârf. Suntem pe pantă descendentă, a spus Moldovan, care a adăugat că românii vor putea merge în concediu, dar cu respectarea măsurilor de prevenție.

„Am trecut de vârf. Vârful a fost o fază de platou. În ultimele zile se constată o clară descreștere de la zi la zi. Sunt 166 de pacienți la terapie intensivă, doar 20% sunt ventilați mecanic. Suntem pe pantă descendentă”, a spus Moldovan.

Întrebat în legătură cu teoria medicului italian că virusul nu mai există – afirmație care a generat o serie de controverse – secretarul de stat în MS a afirmat că este evident că și România se află într-o zonă mai confortabilă a evoluției virusului, care se suprapune cu evoluția sezonieră a infecțiilor virale respiratorii.

„Ne așteptăm în sezonul cald, prin similitudine cu alte afecțiuni virale, să avem o virulență scăzută a acestei epidemii. Ne punem problema dacă ne vom confrunta cu o revenire a unui număr mai important de infectări după sezonul cald.

Urmează probabil o diminuare semnificativă a acestor infecții”, a adăugat secretarul de stat. Horațiu Moldovan a spus că vor putea fi făcute concedii, dar cu respectarea măsurilor de prevenție: cu măști și cu evitarea aglomerărilor. Cum va arăta viața aproape de normalitate? Aglomerările sunt riscul cel mai mare, a subliniat Moldovan.

„Să păstrăm distanța socială, să evităm aglomerările, să promovăm altă abordare a evenimentelor sociale, atunci lucrurile vor merge spre bine”, a adăugat Horațiu Moldovan.

Adauga un comentariu