Prima pagină » Local » Dr. Mădălina Staicu vorbește despre pacienții post Covid-19 care încă au nevoie de recuperare pulmonară după doi ani de la izbucnirea pandemiei
Dr. Mădălina Staicu vorbește despre pacienții post Covid-19 care încă au nevoie de recuperare pulmonară după doi ani de la izbucnirea pandemiei

Dr. Mădălina Staicu vorbește despre pacienții post Covid-19 care încă au nevoie de recuperare pulmonară după doi ani de la izbucnirea pandemiei

20 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Numărul pacienților Covid-19 care încă au nevoie de recuperare este în scădere. Dr. Mădălina Staicu vorbește despre starea acestor pacienți care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași

Au trecut mai bine de doi ani de la debutul pandemiei SARS-CoV-2 și încă sunt pacienți care au trecut prin această boală și au nevoie de recuperare pulmonară din cauza sechelelor post-Covid-19. Totuși, numărul celor care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași este în scădere. Medicii avertizează că sechelele rămase în urma virusului sunt de lungă durată.

”În momentul de față este un număr de pacienți care se adresează unității noastre pentru reabilitare pulmonară în sindromul post-Covid-19, însă, un număr mai redus decât în perioadele ulterioare a valurilor pandemice.
Infecția cu SARS-CoV-2 a determinat la unii pacienți afectare multiplă de organe, cu afectare pulmonară în centrul tabloului clinic. Experiența ultimilor ani a demonstrat existența unor sechele respiratorii, dar și la nivelul celorlalte organe care au suferit în urma bolii. Aceste sechele au adesea impact sever asupra calității vieții, prin dizabilitățile multiple pe care le produc. După depășirea stadiului acut al bolii, efectele acesteia se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală”, a declarat dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

În urmă cu un an, pacienții care aveau nevoie de recuperare post Covid-19 așteptau la cozi lungi pentru tratament

Amintim că, în urmă cu un an, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași ajungeau zilnic zeci de pacienți care au trecut prin infecția cu SARS-COV-2. Aceștia erau nevoiți să aștepte la cozi lungi pe holurile spitalului sau chiar să se înscrie pe o listă de așteptare, pentru a beneficia de recuperare post Covid-19. Până și ieșenii care au fost infectați cu noul coronavirus în prima lună a pandemiei din anul 2020 au avut nevoie de îngrijiri medicale după un an de la îmbolnăvire, deoarece încă prezentau diferite afecțiuni. Cei mai mulți dintre pacienții care au avut nevoie de recuperare au fost cei care au trecut printr-o formă gravă a bolii și aveau și alte afecțiuni asociate. Specialiștii susțin că, la astfel de pacienți, recuperarea poate dura și mai mult de un an.

Cei mai mulți dintre pacienții care, după o perioadă atât de îndelungată de la infectare, au necesitat recuperare post-COVID-19, sunt persoane în vârstă, care, în special, au rămas cu fibroză pulmonară. Paleta de afecțiuni post-COVID-19 este una foarte largă și variază de la oboseală, afectare articulară, pulmonară sau cardiacă.

Peste 100.000 de ieșeni infectați de la debutul pandemiei

Trebuie precizat faptul că de la debutul pandemiei și până ieri, 19 aprilie 2022, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 110.313 cazuri de persoane infectate cu Covid-19, dintre care 61 de cazuri doar în ultimele 24 de ore. Dintre cazurile confirmate pozitiv și internate, în ultimele 24 de ore s-au efectuat 15 externări și 7 internări. Tot din anul 2020, de la debutul pandemiei, în judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.413 cazuri în rândul persoanelor confirmate.

Amintim că cele mai multe și cele mai grave cazuri au fost în anul 2021, în valul 4, iar cea mai gravă tulpină a virusului a fost Delta, urmată de Omicron, care, din spusele specialiștilor, a fost cea mai ușoară variantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`