National

Dr. Monica Pop, avertisment pentru români: „Masca de protecție nu ajunge!”

Publicat: 27 apr. 2020

Dr. Monica Pop a lansat un avertisment, într-o postare pe Facebook, cu privire la transmiterea noului coronavirus și a explicat că masca de protecție nu este de ajuns.

„Afecţiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se ştie, poate da și o afecţiune oftalmologică şi anume, o conjunctivită virală. Prezenţa virusului în nazo-faringe este în directă legătura cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, CoVid-19 poate fi prezent în secreţia conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă şi periculoasă transmiterea, contaminarea.

Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite şi dacă cel infectat se freacă la ochi şi apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de către orice medic practician.

Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protecţie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele. În plus, dacă o persoană infectată strănuta în apropierea uneia care are mască dar nu şi ochelari, o picătură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă şi de acolo în nazo-faringe. Legătura anatomică dintre ochi şi nas (canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lăcrimează sau plânge, îi curge nasul, lucru ştiut de oricine.

Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenţa virusului în secreţia conjunctivală la cei contaminaţi deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!

Cum se manifestă

– pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezenţa virusului;

– simptomele: când exista, conjunctiva este mai hiperemică (roşie). Deci, în limbaj obișnuit, ochii sunt mai roşii.

– lacrimare – nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.

De menţionat ca aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă (la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome.

Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are CoVid în secreţia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu ştiu dacă studiile s-au făcut şi pe purtătorii care, până la sfârșit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculoşi pentru cei din jur.

Ce este de făcut? Cum ne protejam şi din acest punct de vedere

– ochii trebuie şi ei spălaţi, nu numai mâinile, cu apă şi cu săpun şi şterşi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.

– ochelarii (pentru purtători) spălaţi şi ei seara cu apa şi săpun sau şterşi cu alcool (spirt), uşor.

– recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracţie sau doar de protecţie, cu lentile plane (fără dioptrii) şi să-i igienizeze cum am spus.

– instilaţii cu ser fiziologic, apoi ochii şterşi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.

Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate”, a scris dr. Monica Pop.

Adauga un comentariu