National

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor: „Imunizarea poate salva vieți”

Publicat: 22 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea copiilor Imunizarea poate salva vieți
Dr. Valeriu Gheorghiță declară că certificatul verde rolul de triaj epidemiologic

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat marţi 22 iunie 2021, la o şedinţă de lucru unde a vorbit despre vaccinarea anti-Covid-19 pentru minori. Acesta este de părere că imunizarea minorilor este una oportună.

„Sunt peste 140.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani care au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză, sub 10% din populaţia ţinta. Se discută foarte mult despre oportunitatea vaccinării minorilor de 12-15 ani, nu doar în România, la nivel global. Prima întrebare este dacă vaccinarea minorilor salvează vieţi. Răspunsul este cât se poate de clar. Da, salvează vieţi chiar dacă riscul minorilor de a face o formă gravă de boala este semnificativ mai mic decât la adulţi, totuşi avem o rată de deces la nivel global de circa două decese la un milion de copii, ceea ce înseamnă….nu ştiu dacă înseamnă mult sau puţin, dar pentru persoana respectivă înseamnă mortalitate 100%. Copii se pot infecta, pot transmite părinţilor, bunicilor. În acest moment pe lângă prevenirea formelor serioase de îmbolnăvire a minorilor cu boli cronice, vaccinarea tinerilor scade transmiterea. Putem să împiedicăm mult lanţul transmiterii prin vaccinarea tinerilor, tinerii sunt persoane active, răspândesc virusul”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ioana Mihăilă a vorbit despre vaccinarea copiilor

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a fost prezentă vineri, 4 iunie, la Iași. Aceasta a explicat de ce este importantă vaccinarea copiilor. Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor este importantă, deoarece în acest fel le poate fi permis să intre mai ușor în contact cu persoanele adulte, care sunt nevaccinate sau care nu se pot vaccina. În plus, copiilor le va fi redus riscul de a contracta boala.

„Cred că e important să vaccinăm copiii, pentru că aşa le putem permite acestora să intre în contact mai uşor cu persoanele adulte care sunt nevaccinate sau care nu se pot vaccina şi le reducem acestora riscul de a contracta boala. Vaccinarea copiilor este importantă pentru sănătatea publică şi este sigură pentru copii. Ea a fost dovedită atât de Asociaţia Europeană a Medicamentului, cât şi cea Americană. Din acest motiv a şi fost acceptată şi recomandată”, a precizat Mihăilă.

România prima ţară care vaccinează copii

La începutul lunii iunie, miercuri 2 iunie 2021, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, a vorbit despre faptul că România este prima ţară din Uniunea Europeană care imunizează copii împotriva noului coronavirus.

„Așa știm și noi, știu că Polonia în 7 iunie va demara campania de vaccinare și pentru această grupă de vârstă, însă aici există diferențe de strategie de la o țară la alta. Știm foarte bine că în multe alte țări europene strategia de vaccinare s-a bazat pe includerea progresivă a anumitor grupe de vârstă, dar sunt incluși de pildă copiii care au afecțiuni cronice, încă din acest moment”, a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare, unei interpelări din partea jurnaliștilor.

Coordonatorul CNCAV a precizat însă că accesul liber la vaccinare împotriva virusului SARS – COV – 2 este într-adevăr condiționat de criteriul de vârstă în foarte multe țări europene. Valeriu Gheorghiță a participat miercuri la inaugurarea unui centru de vaccinare pentru copii într-un parc din Sectorul 4 al Capitalei. Acesta este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Adauga un comentariu