O femeie din localitatea Podu Iloaiei li s-a adresat judecătorilor, pentru a putea obține certificatul de deces pe numele soțului ei, care a murit în Spania. Aceasta a afirmat că soțul ei a decedat în Spania, unde fusese plecat de mai mulți ani. Judecătorii ieșeni au respins acțiunea femeii
Un bărbat care plecase la muncă a murit în Spania, însă rudele nu pot obține un certificat de deces. Pe data de 19 septembrie 2019, Adela C., soția bărbatului decedat, a decis să acționeze în judecată Unitate Administrativ Teritorială Podu Iloaiei – Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, dar și Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Iași.
Femeia le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige instituțiile la eliberarea unui certificat de deces. Însă instanța a respins solicitarea femeii.
Decedat într-o baracă
Reclamanta le-a povestit judecătorilor că soțul ei, C.V. (55 de ani), a decedat în anul 2017, în Spania, mai exact în orașul Burriana, din provincia Castellon.
„Soțul meu era plecat de mai mulți ani în Spania. Dacă la început am ținut legătura telefonic cu el, la un moment dat veștile de la el au încetat. Prin Consulatul României din Burriana am aflat că soțul meu a fost găsit decedat. Am purtat o corespondență cu Ministerul Afacerilor Externe – Consulatul României – Castellon de la Plana, care s-a materializat în obținerea unor serii de înscrisuri. Astfel, am primit de la Ministerul Afacerilor Externe pe 12 februarie 2019 originalul actelor ce priveau situația soțului meu”, a spus ieșeanca.
Aceasta a mai afirmat că, în acest mod, a aflat că decesul soțului ei a fost consemnat și a fost emis un ordin al Tribunalului de Primă Instanță si Instrucție nr. 5 din Villareal cu demersurile preliminare.
„Autoritățile spaniole din orașul Burriana l-au găsit mort într-o baracă abandonată, astfel încât decesul a fost consemnat în Registrul de Stare Civilă din Burriana, menționându-se doar datele cunoscute. Nu au fost menționate, însă, datele părinților, starea civilă, ultimul domiciliu cu adresa din România, data și ora decesului. Înregistrarea decesului s-a realizat în conformitate cu legislația spaniolă în vigoare, fără a se determina cu exactitate data decesului”, a spus femeia.
Potrivit documentelor, ieșeanul a murit din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon.
Soția, obligată să ceară ajutor instanței
Ieșeanca s-a adresat iarăși Consulatului României – Castellon de la Plana, pentru a obține certificatul de deces, respectiv pentru a obține actul de deces românesc.
Însă, pe data de 22 iunie 2018, aceasta a primit răspunsul cu următorul conținut:
„Deoarece autoritățile străine nu au stabilit o dată exactă a decesului persoanei în cauză și întrucât Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă au fost stabilite forma și conținutul actului de deces, data decesului fiind certă și nu aproximativă, nu se poate proceda la înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatului de deces în forma eliberată de autoritățile spaniole”.
Femeia a arătat că, deoarece pentru întocmirea actului de deces îi este necesară dovada morții (certificatul constator al morții), respectiv data certă a decesului, aceste informații neregăsindu-se nici în actele spaniole, s-a adresat instanței, pentru a dispune obligarea instituțiilor în drept să întocmească actul de deces fără aceste mențiuni.
Mort în Spania și… nu prea
Pe de altă parte, reprezentanții DLEP Iași au cerut respingerea cererii de chemare în judecată. Aceștia au arătat că nu pot emite actul solicitat, deoarece data decesului are o importanță teoretică și practică deosebită, întrucât de la acea dată subiectul de drept încetează să mai existe, să mai aibă drepturi și obligații civile. Data decesului se dovedește cu actul de stare civilă și cu certificatul de deces, întocmit și, respectiv, eliberat, de autoritatea competentă material și teritorial.
„Mai mult decât atât, legiuitorul român a apreciat că data decesului, ca și data nașterii de altfel, este extrem de importantă, context în care a stabilit prin Codul civil, Codul de procedură civilă și legislația specifică stării civile proceduri legale specifice”, au afirmat aceștia.
Pe de altă parte, judecătorii au concluzionat că, de fapt, femeia ar fi trebuit să cheme în judecată ofițerul de stare civilă al Cosulatului României din Spania.
Totuși, deocamdată, femeia nu poate intra în drepturile succesorale și, mai mult, nu s-ar putea recăsători, dacă și-ar dori acest lucru, deoarece ea nu figurează ca văduvă în actele din România. Așadar, deși bărbatul a murit în Spania, acesta nu poate figura în acte ca fiind decedat.