Prima pagină » Titlurile zilei » Dramatic! Mii de salariați ar putea rămâne fără serviciu în următoarea perioadă. Coșmarul a început deja, iar angajatorii din Iași se tem că vor pune lacătul pe ușă

Dramatic! Mii de salariați ar putea rămâne fără serviciu în următoarea perioadă. Coșmarul a început deja, iar angajatorii din Iași se tem că vor pune lacătul pe ușă

23 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Unul dintre cele mai importante sectoare alimentare afectate de criza coronavirusului este cel piscicol. Antreprenorii din Iași se tem că vor intra în faliment dacă nu sunt ajutați cu măsuri compensatorii. Mai mult, efectele negative asupra domeniului se văd deja. „Se vede cererea scăzută, s-a redus mult pe rețeaua de supermarketuri de când au început cu restricțiile”, susține unul din piscicultorii ieșeni care are 120 de angajați. Întreruperea ciclului de producție într-un an are efecte pe termen mediu deoarece afectează nu doar producția din anul curent, ci și pe cea a anilor următori prin lipsa puietului.

Sectorul piscicol este unul dintre cele mai importante domenii alimentare afectate însă de criza creată de pandemia de coronavirus. Piscicultorii se confruntă cu o situație neprevăzută care deja are efecte asupra vânzărilor. Astfel, în această perioadă, vânzările de pește au scăzut considerabil, iar viitorul nu este deloc îmbucurător.

„Pot spune că se vede o schimbare în această perioadă. Acum nu se mai ating volumele de vânzare ca în anii trecuți. E o perioadă de post și oricum nu se vindea mult pește, dar comercializam ceva cantități. Noi de Bunavestire și de Florii vindeam în două zile cât într-o lună. Semnalele din piață sunt că se va vinde mult mai puțin acum, în aceste zile de sărbători. Deja se vede cererea scăzută, s-a redus mult pe rețeaua de supermarketuri de când au început cu restricțiile. Mai vindeam pește sâmbăta, duminica, înainte de Bunavestire, dar acum, nimic”, spune inginer Diadem Atodiresei, de la Ferma Piscicolă Podu Iloaiei.

Cu ce plătim angajații?

Peștele din ferma lui ajunge în pescăriile din aproape toată zona Moldovei, respectiv Iași, Bacău, Suceava, Botoșani și în rețelele de supermarketuri Selgros, Carrefour, Cora. Astfel, cantități importante de pește ajungeau pe mesele clienților. Însă dacă în anii precedenți firma înregistra profituri frumușele, în această perioadă a anului situația se va schimba curând. Dacă situația se va agrava, piscicultorii trebuie să caute soluții pentru a supraviețui.

„Făceam vânzare în două zile de 4-6 miliarde (n.r.- 4-600.000 de lei). Vindeam zeci de tone de pește. Sper ca anul acesta să fiu măcar la jumătate, altfel suntem în zona roșie. Păi numai două miliarde (n.r.- 200.000 de lei) sunt cheltuielile cu salariații. Vă dați seama că trebuie să-i plătim”, mai spune Diadem Atodiresei.

„Nu pot folosi șoferii”

Acesta povestește că se confruntă cu probleme și din cauza autorităților dezinteresate de acest sector.

„Toate statele își pompează banii în economie să ajute antreprenorii. Pe noi statul mai mult ne încurcă, situația cu coronavirusul l-a prins total nepregătit. De exemplu, nu a venit nimeni să ne întrebe: «Ce pește aveți pentru consumul uman, în caz de se întâmplă ceva…». Nu știu nimic autoritățile. Am doi șoferi pe care nu-i pot folosi pentru că atestatele și cartelele au expirat, le-am trimis actele prin poștă, așa cum s-a cerut, dar nu am primit nimic, vreun atestat sau cartelă”, mai spune piscicultorul.

„Nu putem închide ferma”

Dacă vânzările de pește vor continua să scadă, fermierii vor fi nevoiți să pună lacătul pe afaceri.

„Lucrăm într-un sector foarte fierbinte, de aceea am cerut de la stat niște lucruri care să ne ajute și domnul Platon a punctat bine aceste nevoi ale noastre. Nu cerem pomană. De șomaj tehnic nu poate fi vorba la noi, nu putem închide ferma. Noi lucrăm în două schimburi, cu echipament, am încercat să ne adaptăm situației, dar dacă intrăm în carantină e grav. Nu poate fi întreruptă hrănirea peștelui, activitatea într-o fermă piscicolă este continuă”, adaugă Diadem Atodiresei.

Vor scădea vânzările

Potrivit președintelui ROMFISH, Cătălin Platon, acvacultura are cel mai lung ciclu de producție din zootehnie (2-5 ani). Acesta susține că din punct de vedere tehnologic, perioada martie-aprilie este destinată unor operațiuni esențiale, respectiv comercializarea peștelui de consum care a fost livrat încă din toamna anului trecut către consumatori în două momente-cheie, când consumul de pește înregistrează un maxim anual- 25 martie (Bunavestire) și 12 aprilie (Floriile Ortodoxe). Anul acesta însă, previziunile legate de vânzări sunt clare: vor fi foarte mici.

Șomaj tehnic și plata salariilor pe 3 luni

Ca măsuri alternative ar fi necesare plata șomajului tehnic indus de obligativitatea de carantină și acoperirea costurilor aferente salariilor pentru minimum 3 luni. „Prima îngrijorare a fermierilor piscicoli în scenariul cu gradul cel mai mare de certitudine al scăderii vânzărilor este legat de răspunsul la întrebarea: «Ce facem cu peștele de consum care nu a putut fi comercializat?». El poate fi repopulat pentru a fi crescut încă un an, dar asta presupune existența unor eleșteie mari, iazuri, lacuri de acumulare în care să poată fi transferat și asigurarea furajelor cel puțin la un nivel de supraviețuire”, spune Cătălin Platon.

Ce se întâmplă cu angajații din ferme?

De asemenea, specialiștii sunt îngrijorați că nu vor avea ce face cu materialul de populare care era destinat altor ferme și pe care acestea nu îl mai pot achiziționa din lipsă de lichidități sau din lipsa unor contracte de concesiune/închiriere pe suprafețele pe care le exploatează sau le pot exploata.

„A treia îngrijorare este legată de personalul din ferme. Ce facem cu angajații în condițiile în care veniturile se diminuează și în care importanța majoră este evitarea unor dezastre ecologice generate de imposibilitatea asigurării condițiilor minime de supraviețuire a materialului biologic aflat în condiții de densități mari și lipsa de hrană?”, mai spune președintele ROMFISH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`