Prima pagină » National » #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare în contextul creșterii accelerate a cumpărăturilor online de Paște
#DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare în contextul creșterii accelerate a cumpărăturilor online de Paște

#DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare în contextul creșterii accelerate a cumpărăturilor online de Paște

16 apr. 2025, 09:13,
Redacția BZI în National

Asociația Română a Băncilor (ARB) și băncile membre lansează un apel public pentru responsabilitate și vigilență digitală și oferă românilor recomandări pentru protejarea datelor personale și financiare mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale, prin intermediul campaniei #DreptulLaBanking. În perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ.

Gradul de incluziune financiară a ajuns la 71% în România, la jumătatea anului 2024. La nivel național sunt 22,4 milioane de carduri active, iar 57% dintre populația inclusă financiar afirmă că realizează plăți prin Internet/Mobile banking. Asociația Română a Băncilor și băncile membre desfășoară campanii ample și susținute de conștientizare pentru combaterea tentativelor de fraude cu care se confruntă clienții lor. Într-un spațiu digital în care aparențele pot fi manipulate, vigilența și spiritul critic sunt esențiale pentru siguranța fiecăruia.

Apeluri suspecte? Închide!

Atacurile de tip inginerie socială sunt în creștere. Băncile nu solicită niciodată datele cardului, parolele de acces la conturile bancare și coduri de acces confidențiale. Orice apel în care se cer astfel de date sau în care persoanele sunt manipulate să meargă la bancă să contracteze un credit și să retragă banii în numerar trebuie încheiat imediat. Clientul este sfătuit să contacteze instituția bancară printr-un canal oficial. Nu vă lăsați manipulați de cei care vă sună, indiferent dacă fraudatorii pretind că sună din partea autorităților sau a băncilor.

Cumpărături în siguranță

Pentru a evita capcanele online, consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături. Este esențial ca adresa să înceapă cu „https://”, să existe simbolul lacătului închis în bara de navigare și să fie prezentă o secțiune reală de recenzii de la alți clienți. Magazinele necunoscute sau care nu oferă date clare de contact trebuie evitate. Asigurați-vă că furnizorii sunt autorizați și au o prezență online legitimă și constantă, căutând și verificând recenziile magazinului din mai multe surse.

Atenție la „ofertele de Paște”

În apropierea sărbătorilor, fraudatorii propun oferte spectaculoase, care par greu de refuzat. Astfel de campanii, aparent inofensive, sunt deseori lansate prin mesaje SMS, e-mailuri sau rețele sociale și pot conduce la furtul datelor bancare. Este recomandat ca utilizatorii să trateze cu suspiciune reducerile exagerate și să nu acceseze linkuri din surse necunoscute, inclusiv de pe platformele de tip chat.

Protecție la plată

Pentru o protecție eficientă a conturilor bancare, este recomandată activarea autentificării în doi pași. Aceasta combină o informație pe care utilizatorul o cunoaște (parolă, PIN) cu un element pe care îl deține (telefon, cod prin SMS) sau o caracteristică biometrică (amprentă, recunoaștere facială). Astfel, șansele ca un atacator să obțină acces sunt considerabil reduse.

Evitați Wi-Fi-ul public pentru tranzacții financiare

Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru operațiuni financiare trebuie evitată. Aceste conexiuni sunt nesigure și pot fi ușor interceptate. Utilizarea unei rețele VPN sau a unui hotspot mobil personal este o soluție mult mai sigură.

Monitorizează-ți conturile

Este important ca utilizatorii să își verifice frecvent activitatea bancară, pentru a identifica rapid eventuale tranzacții suspecte. În cazul în care apar nereguli, acestea trebuie raportate imediat băncii, pentru blocarea accesului neautorizat.

Deepfake? Fiți vigilenți!

Tehnologia deepfake este tot mai prezentă în mediul online și poate păcăli chiar și utilizatorii vigilenți. Pentru a evita să devină victimele unor manipulări, românii sunt sfătuiți să fie atenți la detalii precum sincronizarea imperfectă între voce și imagine, expresii faciale nenaturale sau conținuturi video care par prea dramatice sau spectaculoase pentru a fi reale. Prin intermediul postărilor de pe rețelele sociale, fraudatorii expun persoanele la tentative de fraude legate de ofertele de Paște care par a fi promovate de influenceri sau celebrități.

Nu da click, nu da share

Linkurile primite de la expeditori necunoscuți sau prin mesaje alarmiste trebuie evitate. Acestea pot conduce la site-uri clonă sau pot instala aplicații dăunătoare. Evitați să instalați aplicații în scop investițional prin care se poate prelua controlul. La fel de periculos este și impulsul de a distribui informații neverificate, un simplu gest poate alimenta un lanț de dezinformare sau de fraudă.

***

Campania #DreptulLaBanking, lansată în anul 2020 de băncile din România, urmărește să crească nivelul de educație financiară în rândul tuturor românilor, indiferent de vârstă sau statut social, oferind acces la cunoștințe esențiale despre economisire, gestionarea banilor și protecția în mediul digital.

Asociația Română a Băncilor continuă să dezvolte programe, acțiuni și diferite tipuri de conținut, în numele băncilor, cu scopul de a crește nivelul de cunoștințe financiare din România. Asociația Română a Băncilor a contribuit la elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară și implementează alături de autorități programele de educație financiară. Președintele României a conferit Asociației Române a Băncilor Ordinul „Meritul Industrial și Comercial” în grad de „Ofițer” în semn de apreciere pentru contribuțiile la promovarea educației economice și financiare, prin diseminarea cunoștințelor specifice în dezvoltarea comportamentelor economice responsabile.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Furtunile lovesc jumătate din țară, inclusiv Capitala. Vânt turbat și ploi torențiale
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
George Simion i-a surprins pe toți cu gestul său! Ce a făcut cu o săptămână înainte de alegeri
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025