Economic Local

DSVSA Iași a confiscat 341 kg de pește stricat. Comerciantul a fost amendat cu 5.000 de lei

Publicat: 22 mart. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
DSVSA Iași a confiscat 341 kg de pește stricat. Comerciantul a fost amendat cu 5.000 de lei
Comercianții de pește sunt verificați de autorități

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) Iași a confiscat 341 de kilograme de pește de la un comerciant. Specialiștii instituției și Inspectoratul de Poliție (IPJ) Iași verifică transporturile din județ

Autoritățile din Iași au demarat mai multe controale în trafic, în această perioadă, când crește consumul de pește, în preajma sărbătorii Bunei Vestiri. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară Iași și Inspectoratul de Poliție Iași Iași au descoperit un comerciant care transporta 341 de kilograme de pește, neîndeplinind condițiile de transport. Astfel, navetele de plastic unde se afla peștele nu erau protejate, iar autoritățile au descoperit că produsele aveau modificări organoleptice. Cantitatea de pește care urma să fie comercializată a fost confiscată și va fi distrusă. De asemenea, a fost aplicată o amendă contravențională, în valoare de 5.000 de lei.

Comerciant de pește, amendat de DSVSA Iași

Specialiștii instituției au intensificat controalele în această perioadă când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește și sunt aplicate măsuri specifice, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate acestea. DSVSA Iași a amendat comercianții ilegali de pește, care vând produsele direct din portbagaj, pentru că nu aveau documentele care atestau proveniența peștelui și nu vindeau cu actele obligatorii, ce trebuiau obținute de la instituția de control. Specialiștii au confiscat 400 de kilograme de pește. Specialiștii le transmit celor care văd astfel de comercianți să anunțe autoritățile și să nu consume aceste produse, chiar dacă prețurile sunt mai mici, pentru că riscă să se îmbolnăvească.

Inspectorii sanitar-veterinari vor demara, în următoarea perioadă, controalele anuale cu ocazia sărbătorilor pascale

De asemenea, în preajma acestora, în piețele din Iași vor fi amenajate zone speciale pentru sacrificarea mieilor. În cazuri excepționale, procesul se poate realiza și în locurile organizate în condițiile legii, amenajate temporar, în care se va asigura supravegherea sanitară veterinară de către DSVSA Iași și în care sunt respectate condițiile de igienă generală stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, respectiv în Reg. (CE) nr. 853/2004 (cerințe privind bunăstarea animalelor, gestionarea materialului cu risc specific – MRS). De asemenea, vor fi efectuate controale comune cu echipe mixte, inspectori din cadrul IPJ Iași, în trafic și la nivelul târgurilor de animale, pentru descurajarea comerțului ilegal de animale vii și produse alimentare în spații neamenajate (inclusiv comerțul stradal). Conducerea DSVSA Iași va dispune, la nivelul județului, orice altă măsură, dacă situația o va impune, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare în rândul consumatorilor, dar și pentru prevenirea apariției de focare de boală la animale.

Un kilogram de care de miel costă mai mult în acest an. Ca și în cazul comerciantului de pește ce a fost prins la Iași că nu respectă legislația, ceilalți riscă să rămână fără marfă, dacă sunt descoperiți cu nereguli.

Comentarii
  • Sa va duceți la Orkla Iasi sa vedeți cum se produce produse congelate.Cum folosesc fructe putrede.
    Faina de pe jos o mai puneți la malaxor.
    Mardare, Fodor .
    Mai dați oameni afara.Am eu grija de voi.

Adauga un comentariu