Local

Duminica Tomii 2021. Tradiții pentru creștini în prima duminică după Sărbătorile Pascale

Publicat: 08 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Duminica Tomii 2021. Tradiții pentru creștini în prima duminică după Sărbătorile Pascale
Creștinii sărbătoresc mâine, 9 mai 2021, Duminica Tomii, zi dedicată Sfântului Apostol Toma și care se ține în prima duminică după Învierea Domnului

Sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox, Duminica Tomii 2021. Mâine, 9 mai 2021, creștinii îl cinstesc pe Sfântul Apostol Toma, apostolul cel necredincios. Ziua de astăzi vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pentru creștinătate, dar și cu Paștele Blajinilor, cinstit în ziua următoare

Creștinii-ortodocși sărbătoresc mâine, 9 mai 2021, Duminica Tomei, zi cunoscută în popor și ca Duminica Tomii. Această zi se sărbătorește în fiecare an în prima duminică după Sărbătorile Pascale, fiind ziua care încheie Săptămâna Luminată. Ziua îi este dedicată Sfântului Apostol Toma, cel necredincios. În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos S-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede.

Duminica Tomii 2021. Zi plină de tradiții

Această zi vine cu o multitudine de semnificații și tradiții. La biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru ca preoții să le sfințească. Tradiția spune că, după sfințirea acestora, ele se așază în coșuri, alături de lumânări aprinse, și sunt lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților. Așadar, Duminica Tomii este una dedicată celor trecuți în neființă. Mai mult, în această zi se respectă și alte tradiții. În această zi, în timpul slujbei, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

Paștele Blajinilor, după Duminica Tomii 2021

Creștinii nu trebuie să uite că a doua zi, după Dumnica Tomii, se sărbătorește Paștele Blajinilor. Acesta este cunoscut și sub numele de Paștele Morților. Prin toate practicile acestor zile, în credința populară se spune că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. Creștinii respectă cu sfințenie tradițiile din această zi. În Duminica Tomii și în ziua de Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, fie lângă biserici.

Potrivit superstițiilor acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și trai lung. Credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Cu toate că este cunoscută și ca sărbătoare a morților, nu se pomenesc doar cei aflați în neființă. În lunea Blajinilor sunt amintiți cei uitați, cei neștiuți. Preotul citește pomelnicele în biserică, după oficierea slujbei. Se pot întocmi și pomelnice personalizate: preotul se roagă în tăcere pentru cei aflați pe listă, binecuvântându-i.

Adauga un comentariu