Parchetul European a demarat o anchetă penală într-un caz de fraudă cu fonduri europene, vizând folosirea sau prezentarea de documente false, inexacte ori incomplete, care ar fi dus la obținerea ilegală de sume considerabile din bugetul Uniunii Europene.
Verificările vizează în special finanțarea lucrărilor la drumul strategic din vestul județului Vaslui, unde costurile neprevăzute au explodat de la 3,9 milioane de lei la peste 65 de milioane de lei.
Ancheta Parchetului European scoate la iveală un scandal de proporții
Ancheta îl are în prim-plan pe omul de afaceri Emil Savin, a cărui companie, Soragmin, a executat lucrările. Savin este cel care l-a denunțat pe fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru cerere de mită. În septembrie 2023, Buzatu a fost prins în flagrant de DNA cu o geantă ce conținea 1,25 milioane de lei – presupusă mită pentru deblocarea plăților din cadrul proiectului.
Surse apropiate anchetei susțin că investigația Parchetului European ar fi fost declanșată chiar în urma unui denunț făcut de Buzatu în timp ce era în arest preventiv. Acesta ar fi reclamat posibile fraude legate de modul în care au fost gestionate fondurile europene destinate drumului strategic. Deși informația nu a fost confirmată oficial, avocatul lui Buzatu a admis că fostul baron local a fost audiat ca denunțător într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.
Pe lângă creșterea spectaculoasă a cheltuielilor neeligibile, Parchetul European analizează documentele care au stat la baza modificării valorilor contractuale. Oficialii Consiliului Județean Vaslui au fost somați să furnizeze urgent toate documentele aferente proiectului, acestea putând deveni probe în dosar.
Un caz cu implicații multiple
Deși inițial Emil Savin a afirmat că ancheta ar viza un broker de asigurări și că firma sa este doar parte vătămată, informațiile Parchetului European contrazic această versiune. Întrebat despre această discrepanță, omul de afaceri a insistat că este vorba de „procesul cu asigurarea”, deși investigația penală este încă în desfășurare.
Interesant este și faptul că una dintre companiile lui Savin, Transmir SRL, a fost condamnată în trecut pentru fraude cu fonduri europene. În 2018, DNA a stabilit că firma a falsificat documente pentru a obține ilegal bani din proiecte de infrastructură.
Declarațiile controversate ale lui Emil Savin
Emil Savin va fi audiat ca martor denunțător pe 24 martie în procesul lui Dumitru Buzatu. Într-o declarație surprinzătoare, omul de afaceri a afirmat că nu intenționa să-l denunțe pe fostul baron PSD, dar că a fost nevoit să o facă pentru a se proteja.
„Eu trebuia să joc cum trebuie, că dacă nu, eram eu pe undeva acum, în locul domnului Buzatu. Fiecare își apără pielea lui”, a spus Savin, sugerând că s-a aflat într-o situație fără ieșire.
În timp ce ancheta Parchetului European continuă, iar procesul lui Buzatu avansează, scandalul legat de drumul strategic din Vaslui pare să fie doar vârful aisbergului în ceea ce privește corupția din administrația locală și utilizarea frauduloasă a fondurilor europene.