National

Dumitru Coarnă, despre cazul minorei bătute și umilite: „Sunt șocat!“

Publicat: 07 sept. 2020
Dumitru Coarnă
Dumitru Coarnă s-a declarat șocat de cazul minorei bătute și umilite

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a vorbit astăzi despre cazul minorei bătute și umilite. Dumitru Coarnă s-a declarat șocat de imaginile văzute, spunând că a dat imaginile colegilor de la Târgu Jiu pentru a efectua cercetări.

Într-o filmare apărută în mediul online, se vede cum o tânără este jignită și bătută de alte fete, în timp ce un băiat filma și se amuza.

„Am văzut imaginile. Nu credeam vreodată că se poate întâmpla așa ceva în România! Sunt șocat! Vorbim de copii care, în următorii ani, vor conduce această țară. Ori această atitudine nu inspiră încredere nimănui. Fete extrem de tinere, copile chiar, să lovească cu atâta degajare. E peste puterile mele de a înțelege! Am transmis filmarea colegilor de la Târgu Jiu. M-au asigurat că vor desfășura toate acțiunile pe care legea le permite pentru a soluționa acest caz”, a declarat Dumitru Coarnă.

Dumitru Coarnă, despre cazul minorei bătute și umilite: „rezultatul unei democrații haotice!“

Preşedintele SNPPC a precizat că această speță este rezultatul unei democrații haotice, în care destui minori ajung să fie infractori.

„Trebuie să vedem dacă au acționat cu discernământ, trebuie să spună un expert în domeniu. Dar problema de fond este de ce am ajuns aici, pentru că, până la urmă, vorbim de infractori minori care au un regim special de cercetare. Dacă vreți, este rezultatul celor 30 de ani pe care i-am traversat într-o democrație haotică, greșit înțeleasă de către unele persoane. Când eram eu în liceu, nu se întâmpla așa ceva. Erau discuții, contradicții, dar nu la nivelul acesta. Niciodată nu am auzit sau văzut, în acea perioadă, o atitudine de acest tip”, a menționat Dumitru Coarnă.

Implicarea mai multor factori

Liderul sindicatului polițiștilor a precizat că pentru a nu mai apărea astfel de situații trebuie acționat pe mai multe fronturi.

„Sunt multe de făcut, începând de la educația din școli. Ar trebui un efort comun între familia și școală. Să introducem și alte două elemente: biserica și poliția. Cu alte cuvinte, lucrurile trebuie tratate într-un complex instituțional dacă vreți: familie – școală – poliție – biserică. Aceste instituții ar trebui să acționeze unitar”, a menționat Dumitru Coarnă.

Să anunțe părinții și familia

Preşedintele SNPPC este de părere că în astfel de cazuri, victimele trebuie să spună familiei ce au pățit și să se adreseze imediat poliției.

„Îi îndemn să anunțe familia și poliția, să formuleze plângeri, să nu se ascundă! Mulți ascund din cauza rușinii. Eu le recomand să informeze părinții. Dacă nici în familie nu sunt înțeleși, atunci să vorbească cu dirigintele, profesorii și, nu în ultimul rând, cu poliția. Să înceapă chiar cu poliția!”, a mai spus Dumitru Coarnă.

În filmare, se vede cum după ce îi pun întrebări incomode și o forțează să repete după ele, tânăra este lovită puternic peste față. La un moment dat, este pusă să stea în genunchi, iar celelalte fete o trag de păr, o lovesc, folosind un limbaj ce nu poate fi reprodus. Cel care filmează își exprimă uluirea că fata nu plânge, în ciuda loviturilor primite. Întregul moment se petrece afară. A fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Adauga un comentariu