După 20 de ani pe profit, Gazprom anunță că a înregistrat în 2023 pierderi de aproape 7 miliarde de dolari

După 20 de ani pe profit, Gazprom anunță că a înregistrat în 2023 pierderi de aproape 7 miliarde de dolari

02 mai 2024, 23:00,
BZI.ro, în International

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Comentarii
 • Terchea Berchea

  O veste minunată!

 • Slava Rusia! Traiasca Rusia!

 • Conform planului de 3 zile.

 • Suka ruZia si sustinatorilor

  Cand vinzi chinezilor la juma’ de pret nu se mai inchide balanta.O veste buna poate-i pune cu botu’ pe labe economic!

 • Statele Unite au ajutat Rusia cu armament și echipamente militare în valoare de 200 de miliarde de dolari în banii de azi, pe durata celui de-al Doilea Război Mondial. Deși a fost vorba de un împrumut, SUA nu au așteptat niciodată rambursarea lui, au explicat, de-a lungul anilor, oficiali americani. Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (200 de miliarde la valoarea din 2019

 • Una din cele mai importante știri. Rusia mai are de pierdut foarte multe. Nu vor mai fi investiții în economia lor, reputația fiind la pământ. Să restabilești reputația este practic imposibil, investitorii nu vor să riște cu banii lor. Noi vorbim de zeci de ani.., economia mondială la moment se adaptează, merge restructurarea. Cel mai interesant moment este că noi nu corect percepem timpul-durata, războiul din Afganistan a început în 1979, a durat 10 ani ce a dus la colaps și destrămare a urss. Consecințele au fost resimțite încă +10 ani minimum până la 2000. Aceste companii occidentale:PepsiCo,Auchan…cu sete de bani care au rămas în rusia pînă la urmă vor pleca și ei cântărind riscurile.

 • Citeste ghiujule istoria asa cum a fost , nu cum ai invatat tu la kremlin. Citeste , citeste pe indelete. Stiu ca esti obligat de polcovnicii pe care ii slujesti. Zi merci , asa mai inveti si tu ceva.

 • Pentru ucraineanul de mai sus

  Lasa-ne mai cu al 2 – lea razboi mondial A fost…. in urma cu 85 de ani ,acum suntem in anul 2024

 • Bă prostalane ,,cine uita istoria e condamnat sa o repete”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *