Au fost finalizate lucrările de reparații și modernizare ale pasajului pietonal subteran Frumoasa. Totuși, problemele din pasaj încă persistă. Această cale de acces pietonală se află în faza de recepție și prezintă mai multe nereguli, care fac inutilă întreaga investiție a primăriei.
Recepția pasajului pietonal Frumoasa va avea loc în perioada următoare
Deși lucrările de reparații și modernizare ale pasajului pietonal subteran Frumoasa au fost finalizate, acesta prezintă mai multe nereguli. Unul dintre cele mai grave defecte ale pasajului este faptul că nu poate fi utilizat de toți ieșenii. Acest lucru se întâmplă pentru că rampele pentru persoanele cu dizabilități nu funcționează și nu au funcționat niciodată de la finalizarea lucrărilor din anul 2024.
„Lucrările au fost finalizate, dar nu a fost încă efectuată recepția. Orice deficiențe identificate vor fi remediate de către constructor, pe cheltuiala acestuia, conform contractului. Subliniem faptul că, așa cum prevăd și prevederile contractuale, garanția oferită de constructor la lucrările efectuate este de 3 ani. Recepția va fi efectuată în perioada următoare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.
Nu s-a făcut încă verificarea oficială a pasajului Frumoasa. Recepția este un pas important pentru a confirma că lucrările coincid cu proiectul și cu standardele de calitate. Lucrările au fost realizate de Firma Wolf Con SRL. Constructorul oferă astfel o garanție pentru lucrările efectuate timp de trei ani. Asta înseamnă că, dacă apar probleme în această perioadă din cauza execuției defectuoase, firma trebuie să repare totul gratuit.
Astfel, sunt multe aspecte care trebuie să fie remediate. Pe lângă rampele pentru persoanele cu dizabilități care nu funcționează, apa se infiltrează în pereți. Practic, oamenilor care tranzitează zona le curge apa în cap.
Rampele electrice sunt acoperite doar cu câte o husă pentru a împiedica pătrunderea apei în sistemul electric și, ulterior, să se producă ruginirea lor, la fel cum au ruginit și cele din pasajul Piața Unirii. Nu există nici măcar un buton la începutul benzii prin care persoanele aflate în dificultate să poată să solicite urcarea rampei pentru a reuși să coboare scările.
Camerele video de supraveghere sunt doar accesorii în pasajul Frumoasa
Pe lângă restul problemelor din pasajul Frumoasa, camerele video pot fi considerate doar accesorii pe pereți. Acestea nu funcționează și, practic, nu au nicio utilitate. Dacă se produce o tragedie în pasaj, aceasta nu ar putea să fie surprinsă de camerele video. Lucrările de la pasajul din Frumoasa au durat mai bine de patru ani.
Reabilitarea pasajului subteran a fost scoasă la licitație de către municipalitate în anul 2021. În urma procedurii, societatea BMS Holding Enterprinse SRL a câștigat, pentru că a fost singura care a depus oferta. Pentru că nu s-au îndeplinit condițiile contractuale, modernizarea pasajului a stagnat timp de doi ani. În anul 2023, Primăria Municipiului Iași a reziliat contractul cu societatea.
Calea de acces subterană are o lungime totală de 40 de metri, din care 37,70 metri sunt reprezentați de zona pietonală. Accesul în pasaj se poate realiza de pe Strada Libertății și stradela Cetățuia. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 2,1 milioane de lei, fără TVA.
Pasajul pietonal subteran din Frumoasa prezintă mai multe probleme. Conform reprezentanților Primăriei Iași, recepția va fi efectuată în perioada următoare și vor fi sesizate toate defecțiunile.
Asta se cheamă buleală de doi lei iar banii s-au furat !, cine face pușcărie ? caci pe timpul lui Ceaușescu responsabilii erau deja arestați
Scarile sunt facute de la cota cea mai mare dinspre Frumoasa. Deci au adaugat vreo 3m in plus!!! Totul e calculat cu susta. Trebuia panta ca la gara internationala
„dacă apar probleme în această perioadă din cauza execuției defectuoase, firma trebuie să repare totul gratuit.”
vrajeala ieftina. de 35 ani nu a venit nici o firma care a executat vreo lucrare in aceste ora/municipiu sa repare stricaciunile. daca sunt prinsi cu menghina de oua intra in insolventa. cu cine sa te mai judeci?
ma uit la trotuarele executate de CONEST sau IASICON ce firma de casa au mai lucrat prin Iasul asta. borduri care se desprind, ciment pus de mantuiala ca nu prinde bordura, crapaturi, pavele dislocate, s.a. s-au pus rulouri de gazon intre blocuri, trotuare distruse de buldozere (vezi str. Decebal, s.a.)
„Noi suntem viitorul”!
curge apa din tavan, undeva pe la mijloc au intervenit dar au chituit…… asta e cand se lucreaza cu firmele lui Chirica
Cand ploua mai bine, scurgerea se vede ca e de forma… Se face un mic lac pe partea cu Clopotari… Oarecum apa balteste in zona scarilor si trebuie sa te uzi ca sa treci..