Este vorba despre rujeola care, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a ajuns la o cotă alarmantă. Potrivit datelor comunicate în data de 10 aprilie, numărul total de cazuri confirmate în România a ajuns la 19.756 cazuri şi 64 de decese.
În perioada 06.04.2020 – 10.04.2020 au fost raportate încă 55 de cazuri nou confirmate în 7 judeţe.
Ce este rujeola
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. De asemenea, statisticile arată ca pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Rujeola este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani, dar şi pentru adulţii cu vârsta de peste 20 de ani. Netratată la timp rujeola poate duce la complicaţii precum infecţii pulmonare sau infecţii la nivelul creierului.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 părinţi își vaccinează copiii.
Rujeola: ce simptome are rujeola
Rujeola are o perioadă de incubare între 10 şi 14 zile, timp în care pacientul nu prezintă niciun simptom. Ulterior apar semne precum febră, tusea seacă, dureri în gât sau conjunctivita.
La punctul critic al bolii apar acele bubiţe roşii pe piele şi se instalează febră puternică, care poate ajunge la 40 – 41 de grade. Această fază a bolii durează de regula 5 zile, după care infecţia începe să dispară.
Cum se transmite rujeola
Rujeola se transmite prin strănut, tuse, vorbit său contact fizic direct cu una dintre persoanele infectate. Rujeola este extrem de contagioasă: statisticile arată că 90% dintre cei care au intrat în contact cu virusul şi care nu au fost vaccinaţi s-au îmbolnăvit ulterior.