Local

După dezvăluirile făcute de BZI, apar primele imagini și date cu neregulile din Centrele rezidențiale din Iași – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 18 iul. 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
După dezvăluirile făcute de BZI apar primele imagini și date cu neregulile din Centrele rezidențiale din Iași - GALERIE FOTO VIDEO
Bătrânii din centrele rezidențiale din județul Iași

În urma sesizărilor făcute de reporterii BZI în privința desecretizării rapoartelor privind verificările efectuate la centrele rezidențiale din județ, OPC și DGASPC au făcut publice imaginile cu neregulile constate în urma anchetelor din centrele de la Iași.

Așadar, se pare că un număr de 72 de locații au fost verificate, iar în cadrul a 59 de centre au fost constatate abateri de la legislația privind protecția consumatorilor. Amintim de altfel că cel din satul Măcărești, comuna Prisăcani, nu este nici măcar acreditat ca furnizor de servicii sociale.

UPDATE: „În perioada 10-15.07.2023 CJPC Iași a desfășurat acțiuni de control la cămine de bătrâni, cămine de copii, de persoane cu dizabilități sau alte tipuri de centre sociale pentru copii sau adulți aflați în dificultate. Au fost verificate, în comisii mixte, un număr de 72 de locații din care la un număr de 59 au fost constatate abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri sunt:

– Materii prime fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare;

– Proceduri nesigure de lucru la blocul alimentar;

– În spațiile de cazare: porțiuni degradate de gresie/parchet, lipsa plaselor de insecte la geamuri, țevi cu rugine sau murdărie, saltele fără huse de protecție și lenjerii uzate, mobilier vechi, igrasie în băi, lipsă covorașe antiderapante

– Neafișare program de vizită, neafișare tarife aferente serviciilor prestate

La CENTRUL DE SERVICII SOCIALE ‘ BUCIUM’: Condiții igienico-sanitare improprii la blocul alimentar: paviment, plafon, pereți, parțial cu mucegai, infitrații.

Chiuvetă cu scurgere defectă, iar peretele de sub chiuvetă necesită reparații. Lămpile din plafon neigienicate. Ţigările din blocul alimentar – murdare și neigienizată.

O împământare necesită remediere. Frigider depreciat și exfoliat, Într-un singur spațiu de depozitare, pe plafon sunt zone cu inflitrații şi mucegai.

La acesta s-a aplicat amendă de 3000 lei și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului.

La MACARESTI a fost verificat un centru care are ca obiect de activitate centru de îngrijire persoane fizice însă unii dintre beneficiarii acestuia au încheiate contracte de prestări servicii cu o persoană fizică iar restul au mutaţii la acea adresă. S-a transmis adresa către IPJ Iasi-Serviciul Investigaţii a Cristiminalitatii Economice deoarece sunt activităţi ce exced competentetei CJPC Iaşi.

Au fost aplicate până în acest moment un număr de 15 avertismente şi 7 amenzi în valoare de 22000 lei.”

Stire initiala:„Comisiile mixte organizate prin ordin al prefectului au verificat în perioada 10-17 iulie, un număr de 75 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, copii și persoane cu dizabilități. Din totalul de 75, 3 centre au fost identificate ca nelicențiate sau în curs de licențiere.

În urma controalelor au fost dispuse 207 măsuri din care 173 avertismente și 34 sancțiuni contravenționale în valoare de 224,8 mii lei.

În centrele verificate sunt îngrijite 1,695 de persoane, din care 442 de copii, 500 persoane vârstnice, 466 persoane cu dizabilități, 287 alte persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități.

Fiecare echipă de control a fost formată din câte un reprezentant de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului, Inspectoratul de Poliție Județean.

„Centrului de plasament „Ion Holban” din Iași i-a fost retrasă licența de funcționare pe data de patru iulie a.c. iar acesta a fost descoperit de către comisiile mixte de control încă în stare de funcționare. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială a dispus activarea planului de urgență în vederea relocării tuturor beneficiarilor și a aplicat sancțiuni contravenționale. Comisiile mixte de control nu au închis sau suspendat activitatea altor centre din județul Iași. Centrul Rezidențial Specializat Pistruiatul și Centrul de asistență și protecție a victimelor traficului de persoane din cadrul Centrului de servicii sociale pentru persoane adulte în dificultate erau deja închise în momentul în care comisiile mixte au fost în control. Toate măsurile care au fost dispuse în această perioadă de către comisiile mixte vor fi monitorizate, în așa fel încât să asigurăm cele mai bune condiții de trai și îngrijire pentru beneficiari”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași”

Comentarii
  • Asta e mizilic. Mergeți la podu Iloaiei sa vedeți la fostul spital ce lagăr este acolo. O mizerie de neconceput, căldură în saloane de mor oamenii cu zile, rampele pentru persoanele cu dizabilități ciopartite toate de nu pot merge pe ele, bucătăria e infecta și mâncarea se face dimineața pentru toată ziua bucătărese plecând acasă după ce termina treaba parca sunt directoare, este un angajat la întreținere care face reparații doar pe unde face bani la munca nu îl vezi cu zilele dar încasează salariul lunar. Pe clădirea de bărbați nu au asistenta doar la nevoie când le anunță infirmierele dacă este vreo problema și când dau medicația în rest bolnavii mor cu zile pana ii găsește cineva asistentele stand în alta clădire. La turele de noapte o singura infirmiera la nu știu câți bolnavi și 2 asistente care după tratament se schimba în pijamale și dorm mai ceva ca acasă. Asa ca faceți o investigație proprie sa vedeți cum sunt tratate toate problemele și cum unii iau bani degeaba pe spatele unor necăjiți și suferinzi.

  • De comuna Prisacanu nu va puteti apropia!!!! Legea o fac fratii Mazdrag Mitica si Vasile, ultimul din ei un temut interlop, ginerele moldoveanului Rodideal!!!

  • De neimaginat! Mă întreb doar: este cineva în stare să facă ordine în sistemul sanitar și de ocrotire socială într-o țară unde autoritățile publice „nu mai au autoritate sau nu și-o exercită?” Aici la Podul Iloaiei, nimeni nu a controlat starea tehnică a clădirii, dotările, blocul alimentar și tot ce este acolo? Nimeni nu vede, nu aude?

  • Ion Florin fost ,,prelucrator prin așchiere ” ajuns director DGASPC, Luati la puricat ce averi au adunat aceste personaje. Directorași cu afaceri de milioane prin interpusi(familie)! Mafie DGASPC Iași

Adauga un comentariu