Prima pagină » Lifestyle » Durerea de umăr: de ce apare și cum să scapi de ea
Durerea de umăr: de ce apare și cum să scapi de ea

Durerea de umăr: de ce apare și cum să scapi de ea

06 oct. 2020, 07:30,
în Lifestyle

Durerea de umăr poate apărea brusc și fără niciun motiv aparent. De ce apar senzațiile neplăcute, cum să scapi de ele și dacă merită să mergi la un medic. Durerea în articulația umărului este mai frecventă decât în ​​orice altă articulație din corpul nostru. Potrivit pentru oamenii de știință norvegieni, 7-26 la suta din oameni de toate varstele sufera de ea. Motivul este că articulația umărului se rotește în direcții diferite, în timp ce este natural instabilă.

Cauzele durerii acute

Durerea de umăr poate fi acută sau cronică. Durerea acută este cel mai adesea cauzată de leziuni ale mușchilor, ligamentelor, oaselor, cartilajului sau tendoanelor. Mai puțin frecvente sunt procesele inflamatorii și distructive în articulația umărului, bolile metabolice și autoimune. Uneori, durerile de umăr sunt un simptom al unei boli în altă zonă: coloana vertebrală , inima , plămânii .

Cauzele durerii cronice

Durerea cronică de umăr este durerea care nu dispare mai mult de șase luni. De obicei cauza se numește periartrită a articulației umărului , dar nu există un astfel de diagnostic în clasificarea internațională a bolilor. Nu este o boală separată, ci un termen medical. Înseamnă că țesuturile din jurul umărului sunt inflamate. În acest termen pot fi ascunse diferite diagnostice:

  • tendinită(inflamație și degenerare tisulară) a mușchilor manșetei rotatorilor;
  • inflamația tendonuluibicepsului brahii;
  • tendinită calcifiantă(acumulare  de cristale de hidroxiapatită de calciu în țesuturile manșetei rotatorilor);
  • ruperea tendonului;
  • capsulită adezivă(sindromul umărului înghețat).

Cel mai adesea, durerile cronice de umăr apar din cauza microtraumei repetitive și a inflamației tendinoase. Microtrauma poate apărea în timpul sportului sau al muncii care implică executarea repetată a mișcărilor monotone. Mai puțin frecvent, instabilitatea umărului, artroza umărului sau articulația clavicular-acromială (conexiunea dintre claviculă și procesul acromial al scapulei) devine cauza durerii.

Inflamația tendoanelor

Mai mulți mușchi asigură stabilitatea umărului. Durerea cronică este de obicei cauzată de inflamația tendoanelor din acești mușchi. Patologia se dezvoltă cel mai adesea la bărbați. Doar mâna dominantă este afectată.

Procesul se desfășoară în trei etape:

  1. Inflamație și edem acut . Uneori situația este complicată de hemoragie. Problema se manifestă în principal la tinerii sub 25 de ani. Cu un tratament adecvat, este complet eliminat.
  2. Îngroșarea tendonului . De obicei apare după vârsta de 25 de ani. Tendonul îngroșat se inflamează, determinând creșterea țesutului conjunctiv (numită fibroză) și apoi îngroșarea. Ca urmare, apar dureri cronice și mobilitate articulară afectată. Patologia se dezvoltă încet, astfel încât o persoană nu își poate aminti nici măcar luna în care a simțit durere pentru prima dată.
  3. Ruptura tendonului . De obicei apare după vârsta de 40 de ani pe fondul unui curs lung al bolii. Durerea este de obicei plictisitoare, la început apare după efort fizic și crește odată cu ridicarea brațului. Durerea interferează cu somnul dacă vă aflați pe partea problemei. Când cobori mâna, se aude adesea un clic. Când tendonul este distrus, este dificil să se efectueze mișcări active, dar, în general, rămâne mobilitatea articulațiilor.

Cum se tratează durerile de umăr

În 80 la sută din cazuri, durerile de umăr sunt tratate fără intervenție chirurgicală. Durerea cronică de umăr este de obicei tratată astfel:

  • limitează activitatea fizică și organizează odihna completă a umărului afectat timp de câteva luni;
  • utilizați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care reduc durerea și ameliorează umflăturile (înainte de utilizare, trebuie să citiți instrucțiunile și să consultați un specialist. – );
  • folosiți fizioterapie;
  • se prescrie masaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`