Desfășurată în data de 29 aprilie 2025, cea de-a VII-a ediție a competiției internaționale Asia Pacific Linguistics Olympiad (APLO) a reunit 465 de concurenți din 12 țări/regiuni ale Asiei – Australia, China, Hong Kong, Iran, Japonia, Kazahstan, Macau, Malaezia, Republica Coreea, Singapore, Taiwan, Tailanda, cărora li s-au adăugat 196 de participanți din 10 țări/regiuni cu statut de invitat – Bulgaria, Canada, Columbia, Cehia, Finlanda, Ungaria, India, Republica Moldova, România și Ucraina.
România a fost reprezentată de 20 de elevi de liceu, proveniți din 13 județe și municipiul București, selectați în baza rezultatelor la etapa națională a Olimpiadei de Lingvistică „Solomon Marcus”, care au avut de rezolvat, pe parcursul a 5 ore, 5 probleme în diverse limbi, inclusiv Misantla Totonac, Looma, Tangsa, Mako, și Khasi. Problemele și soluțiile pot fi găsite pe site-ul competiției https://aplo.asia/problems-by-year/.
Succes ieșean notabil la Asia Pacific Linguistics Olympiad (APLO)
Dintre aceștia, s-a distins eleva Luiza Teodora Mihai, de la Colegiul Național Iași, clasa a XI-a, profesor coordonator Antonina Bliorț, care a obținut un rezultat echivalent cu Medalia de Aur, clasându-se pe prima poziție între concurenții din România și calificându-se astfel la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) – Taipei, Taiwan, 21-26 iulie 2025, una dintre cele douăsprezece olimpiade internaționale de știință concepute pentru elevii de liceu. Potrivit organizatorilor, IOL provoacă tinerii competitori să utilizeze gândirea logică, competența de rezolvare a problemelor și creativitatea pentru a decoda puzzle-uri lingvistice din diferite limbi din întreaga lume, devenind, în timp, o platformă pentru promovarea înțelegerii globale a diversității lingvistice și a comunicării umane.
Din perspectiva Luizei, „olimpiada de lingvistică este o competiție atipică şi care necesită cunoştințe în mai multe domenii, atât din categoria ştiințelor exacte, cât şi din cea a ştiințelor umaniste. Pentru mine ca participant au fost importante atât implicarea profesorului coordonator care mi-a deschis acest drum, dar şi participarea constantă la această olimpiadă şi munca depusă de-a lungul anilor pentru rezolvarea diverselor tipuri de probleme prin care am descoperit fenomene lingvistice ce m-au ajutat să le înțeleg mai uşor pe cele prezente în probele de la olimpiadă”.
Și pe Nicușor Dan îl spurcați cu toate alifiile…de parcă unul care ia de 2 ori aurul la olimpiada internațională d matematica m..nu ar fi un om excepțional.
Succes iesean?! Cu ce plm a contribuit Iasul la asta? Este un succes personal. Doar atat.