Titlurile zilei

Ea este una dintre femeile căreia trebuie să-i mulțumească fiecare ieșean în parte! A fost scuipată și umilită pentru că mătură străzile din Iași pentru a-și câștiga pâinea. Lili, una dintre cele mai vechi angajate de la Salubris

Publicat: 10 mart. 2021
Femeia care lucrează la Salubris, îmbrăcată cu o geacă roșie
Liliana Coțofană este un angajat model. De 19 ani își dedică viața pentru ca orașul ei să fie curat!

Liliana Coțofană are 51 de ani și lucrează din anul 2002 la Salubris, firma de salubritate a Primăriei Iași. Liliana este un angajat exemplu și este cel mai bine plătită măturătoare din companie. Directorii firmei au doar cuvinte de laudă la adresa femeii. Liliana a ales să se angajeze ca măturătoare, deoarece nu se mai descurca cu banii. A fost umilită și jignită de nenumărate ori!

Liliana Coțofană este cea mai apreciată și bine plătită angajată la compania Salubris. Femeia are 51 de ani și lucrează de aproximativ 20 de ani la această societate. Liliana a ales să lucreze la Salubris după o perioadă în care nu a mai avut de muncă și nu se mai descurca cu banii. După o perioadă în care a locuit în Craiova, a fost nevoită să se întoarcă în orașul natal, Iași. În prezent, Liliana Coțofană este omul de încredere al companiei și primește cele mai mari recompense pentru munca prestată.

„Eu lucrez la stradă, ca măturător. Am început să lucrez la Salubris în anul 2002, la vârsta de 32 de ani. Eu am făcut școala profesională și am avut meseria de instalator, făceam instalații sanitare. M-am căsătorit cu un bărbat de la Craiova, am plecat la el acasă și am locuit acolo 12 ani! În Craiova am lucrat la Cooperativa Agricolă de Producție (CAP), iar după ce aceasta a fost desființată, nu am mai avut unde să muncesc și nu am avut decât să mă retrag în orașul meu natal.

Ca instalator, după Revoluție, mai ales ca femeie, nu mă mai primea nimeni. Mi-am dorit să lucrez la Salubris și sora mea a fost cea care m-a ajutat să mă angajez, pentru că și ea muncea acolo. M-am angajat imediat după ce m-am întors de la Craiova. Mereu primesc salariu la timp și sunt foarte mulțumită, prefer să lucrez în weekend, pentru că se plătește dublu”, a declarat Liliana Coțofană, lucrător Salubris.

Liliana Coțofană: „Pe stradă am fost jignită de nenumărate ori, pentru simplul fapt că sunt măturătoare. Am fost înjurată, scuipată și înjosită fără motiv”

Angajații de la Salubris sunt catalogați de cele mai multe ori ca având niște meserii rușinoase. Liliana Coțofană nu mai este afectată de răutățile gratuite ale oamenilor și își vede de muncă. În tinerețe a suferit din cauza oamenilor care o criticau, dar astăzi este o femeie puternică, este mamă și bunică. Salariul atrăgător este unul din motivele pentru care nu a renunțat la această meserie.

„Lumea are o impresie proastă despre această meserie, dar e ca oricare alta. Mie nu îmi este rușine cu meseria mea, sunt plătită și de muncă nu am fugit niciodată. Pe stradă am fost jignită de nenumărate ori, pentru simplul fapt că sunt măturătoare. Am fost înjurată, scuipată și înjosită fără motiv. Când eram mai tânără mă certam cu ei, mă afecta și stăteam în casă supărată. Abia așteptam să ajung acasă și să nu mai ies. Sufeream că eram jignită de oameni. Au trecut anii și m-am călit, nu-i mai bag în seamă. Băiatul meu a avut și el de suferit când era în școală, oamenii și copiii sunt foarte răi.

Eu tot timpul am fugit de patroni, nu am vrut și nu vreau să aud vreodată de patron! Am muncit la țară, am muncit peste tot, dar mereu am fugit de privat. La privat nu se respectă nimic, nu vreau să muncesc până la epuizare și să nu fiu plătită sau să nu am parte de zile libere. La Salubris se dau foarte multe sporuri și cu siguranță câștig mult mai bine decât dacă aș lucra la privat. Salariul este de 2.600 de lei. Plus bonurile de masă, ajung la 3.000. Cea mai bună lună a fost decembrie 2020, când am primit primă de Crăciun de la companie și sindicat, de 950 de lei”, a spus Liliana Coțofană.

Directorul companiei are doar cuvinte de laudă la adresa femeii

Lucrătorii Salubris sunt împărțiți pe sectoare, iar Liliana este repartizată în zona Parcul Voievozilor. Ieșenii din zona parcului au început să o cunoască pe Liliana, o salută și o respectă. Liliana provine dintr-o familie numeroasă și are șapte frați. Femeia spune că Salubris SA este cea mai serioasă companie. Cumnata Lilianei, care are 42 de ani, lucrează tot ca măturătoare la Salubris, de 25 de ani. Meseria de măturător nu este pentru oricine, un bărbat a renunțat de 6 ori într-o lună și tot de atâtea ori s-a reîntors.

„Aici se muncește pe bune și dacă ești puturos nu reziști. Cei care sunt leneși, vin, se angajează, stau două, trei zile și pleacă. Noi suntem monitorizați prin GPS, dacă lipsești de la muncă, nu ești plătit, iar mie mi se pare normal acest lucru. Eu pun GPS-ul dimineața în geantă și îmi văd de treabă, nu mă deranjează”, a mai precizat angajata Salubris.

„Este o femeie care își vede de treabă și este un exemplu! Liliana este pe ultima treaptă de salarizare, primește cele mai mari premii. Ea muncește, iar pentru munca ei este răsplătită. Noi avem grijă de angajații noștri. Cine muncește, este răsplătit”, a precizat Cătălin Neculau, directorul general Salubris Iași.

Comentarii
  • Sper ca doamna sa citeasca aceste randuri : bravo doamna ! Respect ! Sunteti un exemplu de modestie si corectitudine. Sunteti un om puternic si integru. Felicitari.
    Bravo si BZI pentru idee si pentru articol.

  • Doamna are o meserie foarte decenta si necesara, spre deosebire de toate parasutele care se prostitueaza la distanta pe tot felul de site-uri si aplicatii.

  • Felicitari doamna, tot respectul pentru dv., fiecare meserie este valoroasa, daca nimeni n-ar matura strada am trai in mizerie. Ne simtim bine cand facem o plimbare si vedem strazile curate, dar fara sa ne gandim ca cineva are grija de acestea. Orice meserie e valoroasa daca este facuta cu pasiune si dedicatie, mai bine un bun maturator de strada decat un inginer, medic, etc,… care nu-si face datoria cu pasiune si respect. TCei care jignesc sunt lipsiti ei insisi de valoare, altfel ar vedea si ar intelege valoarea fiecaruia. Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca.

  • Asemenea oameni merita apreciati si respectati, muncesc mai mult decat cei din parlament au facut-o vreodata si, din pacate, sunt remunerati mult mai putin decat merita.

  • salariul e foarte mic 3000 lei… in Elvetia am o ruda care face aceeasi meserie… plecata din Bucuresti. Castiga cu sporuri de rusine cca. in lei vreo 19.000 lei (vreo 4000E). Este mult pt. aici dar putin pt. acolo, macar si a putut strange de o casa aici si fara rate plus apartamente la copii. Spor

Adauga un comentariu