BZI LIVE

LIVE VIDEO – Ediţie BZI LIVE de colecţie! Un dialog special despre pasiune, talent, muncă, inspiraţie şi universul elegant al muzicii clasice alături de membrii valorosului Cvartet Ad Libitum, Remus Azoiței (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel) – FOTO

Publicat: 19 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Editie-dialog BZI LIVE de colecţie programată luni, 20 septembrie 2021, ora 15.00! Un dialog special despre pasiune, talent, munca, inspiraţie şi universul elegant al muzicii clasice alături de membrii valorosului Cvartet Ad Libitum: Remus Azoiței (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). Acesta a fost fondat în 1988 iar, acum, aniversează 33 de ani de reprezentaţii muzicale la cel mai înalt nivel naţional şi internaţional. Printre membrii fondatori a fost şi regretatul Adrian Berescu. Pe de altă parte, mentorul Cvartetului este marele virtuoz şi profesor Bujor Prelipcean – manager al Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi şi fondator al marelui Cvartet Voces. Despre lumea fascinantă a muzicii, activitatea artistică pe care o realizează de peste trei decenii, gânduri, viziuni cultural-muzicale, idei şi proiecte pe care le-au derulat sau urmează a le pune în practică se va dialoga în Platoul BZI LIVE alături de cei patru mari artişti.

Prestigiul ansamblului artistic este recunoscut peste tot în lume, datorită concertelor memorabile susținute de acesta, dar și de premiile internaționale pentru cvartet obținute

Artiștii au luat Marele Premiu pentru Interpretare, Premiul Presei și Premiul Discului, la ediția din 1997 a Concursului de la Evian (Franța), fiind primul cvartet din afara Franței ales de Societe Generale să promoveze muzica de cameră. Cvartetul de coarde Ad Libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” (UNAGE), din Iași, și a întreprins, de-a lungul timpului, numeroase turnee în Europa. Artiștii ieșeni au susținut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri, cum sunt Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franţa), Bensheim (Germania), Gstaad (Elveţia), Maribor (Slovenia), Delft Festival (Olanda), etc. De asemenea, Cvartetul Ad Libitum a concertat în celebre săli de concert ca: Musée D’Orsay şi Cortot (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Konzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iaşi).

Filarmonica de Stat „Moldova” cuprinde Orchestra simfonică, Corul „Gavriil Musicescu” şi Cvartetul Ad Libitum. Cvartetul a intrat în 2007 în rezidenţă în cadrul instituţiei. Acesta este considerat pe drept cuvânt urmaşul celebrului Cvartet Voces, iar colaborarea dintre cele două a rămas una continua.

Oraşul Iaşi se poate mândri cu faptul că este singurul centru important din ţara care are două cvartete consacrate: Voces şi Ad Libitum.
Membrii Cvartetului Ad Libitum au consemnat un palmares invidiat de cele mai importante ansambluri instrumentale. Mai mult, Ad Libitum a concertat în cele mai importante săli de spectacole din Europa. De exemplu, cei patru componenţi ai cvartetului ieşean au concertat, de Ziua Naţională a Germaniei, împreună cu violonistul Florin Paul, solist de origine romana stabilit în Germania, în faţa unei săli arhipline sau în măreţul Vatican. În acelaşi timp, în palmaresul cvartetului intra şi un concert, în anul 2000, la cererea Groupe Societe Generale, pentru a promova muzica de cameră şi formula de cvartet pe teritoriul Franţei. Mai mult, anul 2000 a fost unul de referinţă în istoria cvartetului ieşean, cu turnee în spaţii consacrate ale muzicii de cvartet. Cei patru au fost invitaţi şi la cea dea XXVa ediţie a Festivalului de la Luberon Provence din Franţa, un eveniment dedicat cvartetelor, lăsând aceeaşi impresie bună ca peste tot unde au concertat. Cu zeci de concerte date în cele mai importante centre muzicale, Ad Libitum poate fi considerat un cvartet de marcă în toată Europa şi pe alte continente.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Tags:
Adauga un comentariu