BZI LIVE

Editie BZI LIVE utilă și direct adresată tuturor angajaților din învățământul superior. Vor fi atinse puncte de maximum interes și folos pentru toți aceștia – LIVE VIDEO

Publicat: 20 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 21 octombrie 2019, începând cu ora 15.00 demarează noi ediții pe segmentul educaţional, cultural, istoric, religios și artistic în Platoul BZI LIVE. De data aceasta, emisiunea – dialog este direct adresată tuturor angajaților din învățământul superior dar și celor care vor să se angajeze sau să urmeze o carieră în acest domeniu. Vor fi atinse puncte de maximum interes și folos pentru toți aceștia. Invitat special va fi șef lucrări dr. ing. Iulian Agape de la Facultatea de Mecanică – Departamentul Inginerie Mecanică şi Autovehicule Rutiere respectiv liderul sindicatului de la Universitatea Tehnică (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iaşi şi membru al Biroului Executiv al Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) Alma Mater. Alături de domnia sa vor fi abordate elemente ce țin de realități din planul educaţional românesc, legislaţia muncii pe acest plan, puncte forte și puncte sensibile la nivel de sistem al învățământ superior. Pe de altă parte, despre condițiile de muncă, modificări care ar trebui făcute pentru îmbunătățirea acestora, activitatea didactică. Tocmai pentru a arăta importantă, efectele și utilitatea unei asemenea ediții BZI LIVE trebuie prezentat un caz concret, în rândurile următoare.

Rectorul TUIASI – prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a realizat o premieră la nivelul Contractului Colectiv de Muncă

De menționat că, ediția BZI LIVE va avea în prim-plan și o premieră locală dar și de impact național la nivel de relație între angajați și o instituăie academică. Exemplul acesta și detaliile oferite vor fi reprezentative pentru toți cei care activează în universități de stat din România. Concret, după ce la data de 20 martie 2017 expira Contractul Colectiv de Muncă (CCM), încheiat în urmă cu doi ani între Universitatea Tehnică din Iași, în calitate de angajator, și Sindicatul Salariaţilor din universitate, ca reprezentant al angajaților au avut loc negocieri pe această temă esențială. Astfel, deoarece existau condițiile contractuale și legale pentru prelungirea cu 12 luni a CCM (conform Legii Dialogului Social 62/2011 – n.r.), s-a convenit încheierea unui act adițional, în acest sens. În negocierea acestuia, au fost implicate două echipe a câte șapte persoane din partea conducerii Universității Tehnice și a sindicatului instituției, acestea incluzând prorectori, directori ai diferitelor servicii administrative, liderul și reprezentanţi ai sindicatului respectiv, consilierul juridic. În urma acelor discuţii a rezultat varianta finală a actului adiţional la CCM, care a fost semnat de către rector – prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval şi liderul de sindicat – şef lucrări dr. ing. Iulian Agape, invitatul BZI LIVE.

Ccontract de muncă realizat în condiții foarte favorabile pentru ambele părți

„Acest contract de muncă a fost realizat, în condiţii foarte favorabile pentru ambele părţi, şi în urma unor negocieri extrem de bune cu angajatorul! Oricum, se aşteaptă ca, la nivel naţional, să apară reglementările guvernamentale ce ţin de Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură şi Legea Salarizării Unitare. În altă ordine de idei, este extrem de important că se va oferi un ajutor financiar pentru angajaţii noşti, la momentul în care au un copil, inclusiv prin adopţie. De specificat faptul că, până acum, de acest suport financiar beneficiau doar dacă ambii soţi erau angajaţi ai TUIASI, acum regulă schimbându-se, acum condiţia e ca unul din soţi să lucreze la Universitatea Tehnică. Mai departe, e un beneficiu şi acordarea a cinci zile libere lucrătoare, în baza unei cereri oficiale motivate, pentru orice angajat al Universităţii Tehnice, asta pentru rezolvarea unor probleme personale. Un alt plus al noului contract este şi modificarea legată de solicitarea unui concediu fără plată. Acum, acesta putea fi solicitat pentru un an şi trebuie să aibă la bază un motiv concret şi fără ca decizia să fie luată doar în baza Regulamentului de Ordine Interioară «ROI»! Sigur, dacă un tânăr are o bursă de doi ani în Statele Unite ale Americii «SUA», nimeni nu se va opune ca el să fie susţinut într-o asemenea oportunitate”, declara, acum doi ani, Iulian Agape.

Implicaţii profunde din perspectiva promovării meritocraţiei şi a susţinerii sociale a angajaţilor

Pe de altă parte, demn de remarcat este că gestul a avut implicaţii profunde din perspectiva promovării meritocraţiei şi a susţinerii sociale a angajaţilor, atât din categoria didactică cât şi din zona administrativă. „În afară de adaptarea prevederilor privind salarizarea şi drepturile salariale la cadrul legislativ actual, în mod deosebit am ţinut să reglementăm un punct sensibil al acestui Contract Colectiv de Muncă. Acesta este acela al concediilor fără plată. Ştim cu toţii că, din prima mea zi de mandat în funcţia de Rector, am primit sesizări şi întrebări, pe cale oficială, din diferite medii privind statutul pe care îl au unii colegi care sunt în concediu fără plată de câţiva ani. În lipsa unor precizări clare în Codul Muncii şi în Legea 1/2011, varianta anterioară a CCM a permis chiar unele exagerări în privinţa duratelor acestor concedii, unele depăşind însumat zece ani consecutivi. De aceea, de comun acord cu reprezentanţii sindicatului, am convenit ca în actul adiţional să se prevadă ca fiecare angajat să poată beneficia, din motive personale, la un concediu fără plată cu durata maximă de un an, o dată la cel puţin patru ani. Cred că varianta actuală este o variantă coerentă, care susţine universitatea în ansamblul ei. Vorbim de implicaţii profunde din perspectiva promovării meritocraţiei şi a susţinerii sociale a angajaţilor”, reliefa și concluziona, în 2017, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rector TUIASI.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau în direct, accesând http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Adauga un comentariu