@ Aceasta problema este tot mai dezbatuta si se iau masuri pentru a preveni aceste afectiuni de sanatate @ Medicul Laurentiu Bontas a vorbit despre programele care ajuta la depistarea cancerului de col uterin si la prevenirea acestuia @ Cum trebuie sa procedeze femeile care vor sa beneficieze de testare gratuita si ce demersuri trebuie sa faca
Azi, incepand cu ora 13.00, in studioul BZI LIVE a fost prezent, din nou, un cunoscut medic iesean. Invitatul moderatoarei Roxana Caraiman a fost dr. Laurentiu Bontas, coordonatorul Unitatii de management pentru depistarea cancerului de col uterin pentru zona de Nor-Est din cadrul Institututului Regional de Oncologie – IRO Iasi. Peste doua luni se implinesc sase ani de cand femeile cu varste de peste 25 de ani au posibilitatea de a beneficia de investigatii medicale gratuite in cadrul Programului national de depistare precoce activa a cancerului de col uterin. Astfel, dr Laurentiu Bontas a vorbit in direct la BZI LIVE despre demersurile pe care femeile ar trebui sa le faca pentru a beneficia de aceasta testare gratuita.
"E foarte simplu. Indiferent unde locuiesc, la Suceava, Botosani, Iasi sau Miroslava, oriunde, nu au nevoie decat de un buletin. Testarea este gratuita si se face cu o programare in prealabil. Ele vor suna la numarul de telefon al institutului si vor fi programate. Lista de asteptare nu este foarte mare pentru ca facem frecvent acest lucru. Pacientele sunt programate si trebuie sa se prezinte cu buletinul. In functie de rezultatul fiecarui caz, le vom comunica ce au de facut. Consultatia este foarte scurta, prelevarea testului la fel de scurta deci nu este nevoie de o perioada lunga. Nu este nimic dureros, doar incomod pentru ca este o consultare ginecologica. Dupa recoltare pacienta nu va suferi absolut deloc", precizeaza dr. Laurentiu Bontas.
Cat dureaza pana la aflarea rezultatului si cum ar putea ajuta medicii de familie
Conform medicilor, pacientele trebuie sa astepte intre doua si trei saptamani pentru a primi rezultatul testului. Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea simplifica daca in ajutor ar veni si medicii de familie, care ar putea fi instruiti pentru a face aceste teste.
"Rezultatul se primeste cam la doua sau trei saptamani, aici vorbind despre Institutul de Oncologie. Noi avand foarte multe cazuri, rezultatele vin in doua sau trei saptamani. Cu toate acestea, nu este o perioada foarte lunga de asteptare. Medicii de familie ar putea sa dea un ajutor foarte mare in acest program. Marea lor majoritate au mese ginecologice in cabinete si instruirea pentru recoltarea testului este foarte simpla si se face foarte repede. Ar putea face ei aceasta recoltare iar cazurile pozitive sa fie directionate catre IRO, unde se va face terapia finala. Am facut instruire in acest sens si asteptam un raspuns pozitiv in acest sens", adauga dr. Laurentiu Bontas.
Pentru a urmari emisiunea in format integral accesati http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.