Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Ediție-dialog BZI LIVE despre metavers, noua frontieră a Internetului, o lume virtuală în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc experienţe interactive fără a fi prezenţi fizic în locul respectiv alături de prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fostul ministru al Cercetării şi Inovării din România – FOTO

LIVE VIDEO – Ediție-dialog BZI LIVE despre metavers, noua frontieră a Internetului, o lume virtuală în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc experienţe interactive fără a fi prezenţi fizic în locul respectiv alături de prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fostul ministru al Cercetării şi Inovării din România – FOTO

01 nov. 2021, 15:08,
în BZI LIVE

Marţi, 2 noiembrie 2021, începând cu ora 15.00 şi în Studioul BZI LIVE este programată o editie-dialog despre metavers, noua frontieră a Internetului, o lume virtuală în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc experienţe interactive fără a fi prezenţi fizic în locul respectiv alături de prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fostul ministru al Cercetării şi Inovării din România. De asemenea, plecând de la acest concept se va merge spre învăţământul on-line şi până la manipularea de opinie. Acesta a fost decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului de la Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iaşi, universitarul Hurduc este membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), fiind unul dintre cei trei reprezentanţi ai României de acolo.

Născut la 28 mai 1956, în Iaşi, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc este doctor în Chimie. Anii trecuţi, Asociaţia „Ad Astra” l-a inclus în topul primilor 200 de romani ale căror cercetări sunt recunoscute pe plan internaţional! Are numeroase cărţi publicate, zeci articole de specialitate scrise, aproximativ 300 de conferinţe şi comunicări ştiinţifice susţinute în ţară şi în străinătate, numeroasele stagii efectuate în universităţi prestigioase din lume şi calitatea de membru în multe societăţi ştiinţifice internaţionale!

Implicat şi într-un proiect de cercetare comun cu Comisariatul de Energie Atomică din Franţa

Activează în spectaculoasele domenii ale cercetării precum al polimerilor termo şi foto-sensibili, care pot fi aplicaţi în cercetările biomedicale. E vorba de imobilizare şi eliberare controlată de medicamente, nanomanipulare de biomolecule (ADN sau proteine). A doua direcţie de aplicabilitate este stocarea energiei solare şi identificarea produşilor chimici periculoşi. A fost implicat şi într-un proiect de cercetare comun cu Comisariatul de Energie Atomică din Franţa. Un alt proiect reprezentativ pentru acesta a fost cel cu Universitatea Pariş VI – Franţa, în domeniul materialelor cu organizare supramoleculara!

Metavers, sau metaverse, aşa cum îi spun vorbitorii de Limba engleză, un concept care l-a determinat pe Mark Zuckerberg să schimbe numele Facebook

Termenul metavers, sau metaverse, aşa cum îi spun vorbitorii de Limba engleză, un concept care l-a determinat pe Mark Zuckerberg să schimbe numele Facebook. Termenul de metavers a apărut pentru prima dată în romanul „Snow Crash” scris de Neal Stephenson, care a fost publicat în anul 1992. Conceptul de care tot mai multe companii de tech sunt interesate este considerat noua frontieră a Internetului. Mai exact, metaversul este o lume virtuală în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc experienţe interactive fără a fi prezenţi fizic în locul respectiv. Este un fel de Second Life, doar că în metavers utilizatorii vor trăi experienţa ca şi cum ea s-ar desfăşura live. Mulţi pun semnul egal între metavers şi realitatea virtuală (VR). Totuşi, metaversul este pentru realitatea virtuală ce sunt primele telefoane mobile pentru telefoanele inteligente din zilele noastre.

Metaversul este, practic, un univers virtual care va putea fi folosit pentru a crea holograme ale unui spaţiu de muncă (Workplace), de joacă, de socializare (Horizon), în general

Metaversul este, practic, un univers virtual care va putea fi folosit pentru a crea holograme ale unui spaţiu de muncă (Workplace), de joacă, de socializare (Horizon), în general. Realitatea virtuală, în schimb, este utilizată, pentru moment, în special pentru jocuri. Pentru a accesa oricare dintre aceste spaţii din metavers, va fi folosită o cască specială, aşa cum este Oculus de la Facebook. Facebook nu este singura companie interesată de crearea unui metavers şi, cel mai probabil, va avea nevoie de colaborări cu alţi dezvoltatori ai conceptului. Şi şeful Epic Games, Tim Sweeney, cel care a produs popularul joc Fortnite, a spus că lucrează la metavers.

De asemenea, Unity, o platformă de dezvoltare 3D, investeşte acum în gemeni digitali, adică în copii digitale ale lumii reale, iar compania de grafica Nvidia îşi construieşte Omniversul, pe care îl compară cu o platformă pentru conectarea lumilor virtuale 3D. O altă aplicaţie de realitate virtuală, VRChat, este concentrată crearea unui loc în care te poţi întâlni cu alţi oameni aflaţi oriunde în lume. Chiar dacă realitatea virtuală s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, un proiect aşa cum este metaversul va avea nevoie de o conexiune mai bună la Internet. Însă nu este departe acest scenariu, dat fiind dezvoltarea tehnologiei 5G.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`