Ediție specială BZI LIVE vineri, 27 iunie 2025, ora 14.30 (în Studio)! Echipa care a inovat o băutură de senzație, despre inovație, Industrie alimentară alături de conf. univ. dr. Marius Ciobanu, asist. univ. dr. Ionuț-Dumitru Veleșcu și Tudor Plop, student – Facultatea de Agricultură Universitatea pentru Științele Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Totul se va axa pe faptul că USV Iași participat și la ediția Ecotrophelia 2025 cu ROOTS, o băutura fără alcool obținută din malț epuizat, pâine din secară și pudra de coacăze negre.
Inspirat din rețeta est-europeană de cvas, băutură răcoritoare fermentată care se obține prin fermentarea pâinii
Inspirat din rețeta est-europeană de cvas (băutură răcoritoare fermentată care se obține prin fermentarea pâinii, de obicei din secară sau orz, și poate fi aromată cu fructe, fructe de pădure sau alte ingrediente), echipa studenților USV Iași arată că ROOTS reinventează această băutură tradițională într-o formulă modernă, sustenabilă și funcțională. „Prin utilizarea unor sub-produse agroalimentare precum malțul uzat, pâinea de secară și pulberea de coacăze negre, echipa propune o soluție creativă pentru reducerea risipei alimentare și promovarea unui stil de viață sănătos. ROOTS este mai mult decât o băutură: este o punte între patrimoniul culinar și inovația responsabilă”, reliefează Tudor Plop, unul din studenții USV Iași, membru în echipa Ecotrophelia 2025, desfășurată la București, în perioada 19 – 21 iunie 2025. Alături de Tudor, din echipă mai fac parte tinerii Iulian-Robert Mihalache și Răzvan-Mihail Vasilachi, toți studenți în anul al III-lea, la Facultatea de Agricultură a USV Iași, specializarea Tehnologia prelucrării produselor agricole.
Angajament al USV Iași față de Educația practică, sustenabilitate și dezvoltarea de soluții alimentare pentru viitor.
De asemenea, precizăm că echipa este coordonată de asist. univ. dr. Ionuț-Dumitru Veleșcu, șef lucr. univ. Ioana Cristina Crivei și asist. univ. drd. Cătălin Mihai Ciobotaru. „Participarea la Ecotrophelia reflectă angajamentul Universității față de Educația practică, sustenabilitate și dezvoltarea de soluții alimentare pentru viitor. Concursul european de inovație în domeniul alimentar, care evidențiază creațiile și talentele studenților este practic declanșatorul transformărilor din sectorul alimentar al viitorului. Acest concurs reprezintă o veritabilă revelație și o platformă de excepție pentru inovație și inspirație în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat”, a declarat conf. univ. dr. Marius Ciobanu, director al Departamentului Tehnologii Alimentare – Facultatea de Agricultură din cadrul USV Iași. Despre toate într-o specială ediție BZI LIVE cu invitați speciali reprezentanți ai comunității academice de la Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe https://www.youtube.com/@bzinews. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.