National

Eduard Hellvig, directorul SRI: ”Prea mulţi politicieni s-au obişnuit să primească indicaţii” – VIDEO

Publicat: 04 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eduard Hellvig directorul SRI Prea mulţi politicieni s-au obişnuit să primească indicaţii - VIDEO
Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) Eduard Hellvig afirmă că marele câştig al mandatului său la conducerea SRI a fost separarea de politică

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) Eduard Hellvig afirmă că marele câştig al mandatului său la conducerea SRI a fost separarea de politică, pe care o consideră „absolut normală într-o societate democratică”.

În opinia sa, politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse, argumentând că prea mulţi politicieni, în deceniile anterioare, s-au obişnuit să primească „indicaţii” sau „sugestii” despre ce au de făcut. „Prea mulţi vor ca alţii să ia decizii în locul lor, prea mulţi chiar se aşteaptă să primească sugestii de la servicii”, a mai spus Hellvig.

„Totuşi, marele câştig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică. Politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greşelile trecutului afectează şi comportamentul celor din prezent. Prea mulţi politicieni, în deceniile anterioare, s-au obişnuit să primească “indicaţii” sau “sugestii” despre ce au de făcut”, a declarat el în discursul rostit cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate şi intelligence la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

El a subliniat că politicienii sunt aleşi de oameni să gândească cu mintea lor, investiţi cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, ”nu doar să stingă incendii ale prezentului şi să aplice planuri gândite de alţii”.

”Cu toate acestea, prea mulţi vor ca alţii să ia decizii în locul lor, prea mulţi chiar se aşteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democraţia decât atunci când vom stimula fiecare instituţie să îşi asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri şi fără excese”, a afirmat şeful SRI.

Eduard Hellvig, Directorul SRI: România a învățat să aibă mai multă încredere în Vest

Apariție rară în public a directorului SRI, Eduard Hellvig. Acesta a vorbit în fața studenților Universității Babeș-Bolyai, cu ocazia aniversării a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate și intelligence în cadrul instituției de învățământ din Cluj-Napoca.

”Am trecut de la “singuri împotriva tuturor” la proiecte comune cu partenerii din Europa și din SUA. Am început să fim egali cu ei. Iar rezultatele au fost bune în multe domenii”, a spus directorul Serviciului Român de Informații.

Eduard Hellvig este el însuși absolvent al Facultății de Științe Politice și Administrație publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, promoția 1997.

Hellvig le-a vorbit studenților despre etapele pe care România le-a parcurs din 1990 și până astăzi în drumul spre libertate și prosperitate economică. Totodată, directorul SRI a ținut să precizeze diferențele fundamentale între Serviciul Român de Informații de astăzi și fosta Securitate de dinainte de 1989.

”De curând, a apărut în mass-media un articol în care se vorbea despre construcția unei troițe dedicată ofițerilor de informații din toate timpurile într-un cimitir din Pitești. Cu siguranță, inițiatorul acestui demers cât și tinerii care au participat la acea inaugurare nu au auzit de experimentul Pitești, de ororile făcute de fosta Securitate în anii 50 și cred că a fost o greșeală. Eroii trebuie căutați oriunde în altă parte decât printre structurile regimului totalitar din trecut. Cu tot respectul, SRI este o instituție care își cinstește eroii săi care s-au sacrificat pentru construcția statului democratic și atât”, a spus directorul SRI în discursul ținut cu ocazia deschiderii anului universitar.

Adauga un comentariu