International

Efectele erupției celui mai mare vulcan din lume: „Nu vă faceți griji pentru lavă, dar aveți grijă la părul unei zeițe”

Publicat: 30 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Efectele erupției celui mai mare vulcan din lume Nu vă faceți griji pentru lavă dar aveți grijă la părul unei zeițe
Fenomenul este cunoscut sub numele de „părul lui Pele"

Acesta a fost mesajul oficialilor guvernamentali americani la câteva minute după ce cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, a erupt pentru prima dată în aproape patru decenii, scrie The Washington Post.

Vărsarea de lavă nu a amenințat locuințele cetățenilor, au spus oficialii, dar ar putea exista un risc, deoarece bulele de lavă explodează și duc în vânt fire delicate și aurii de lavă topită asemănătoare cu părul uman.

Bule de lavă transformate în sticlă, după erupția celui mai mare vulcan

Fenomenul ce apare după erupția unui vulcan, cunoscut sub numele de „părul lui Pele” (Pele’s hair) este numit după Pelehonuamea, zeița hawaiiană a vulcanilor și a focului, care se presupune că are puterea de a crea prin distrugere.

„Prezența ei poate fi simțită de cei care îi vizitează domeniul vulcanic. Prezența lui Pelehonuamea nu este abordată neapărat cu teamă, ci cu respect”, potrivit Serviciului Parcurilor Naționale.

„Părul lui Pele” este așadar un produs secundar al unui proces geologic în care bulele de gaz din lavă se sparg și se răcesc rapid, au declarat oficialii Serviciului Parcului. În acest proces, exploziile bulelor întind lava topită în timp ce aceasta se răcește imediat, iar șuvițele delicate rezultate din bule pot ajunge la câțiva metri în lungime. Acestea sunt foarte ușoare și pot pluti în vânt, spun cei de la Serviciul Parcurilor, apoi ele se grupează în zonele joase pentru a forma covoare dense care pot ajunge la câțiva centimetri adâncime. Deși arată ca firele obișnuite de păr, oficialii au avertizat că sunt, de fapt, sticlă.

„Deși fragile și casante, ele sunt, de asemenea, ascuțite. Fiind mici bucăți de sticlă, ele se pot înfige în pielea umană și, mult mai rău, în ochi. Este necesară prudența localnicilor”, au declarat oficialii Serviciului Parcurilor pe site-ul lor. „Bulele, atunci când se sparg, se întind într-o peliculă foarte subțire”, a declarat geochimistul Kendra Lynn, comparând procesul cu „atunci când desfaci o bomboană de caramel sau o bucată de gumă de mestecat”.

Mauna Loa a început să erupă duminică, 27 noiembrie, în jurul orei locale 23:30 – prima dată în 38 de ani. Erupția nu a pus imediat în pericol comunitățile din apropiere, dar U.S. Geological Survey i-a avertizat pe cei aproximativ 200.000 de oameni de pe Insula Mare că „poate fi foarte dinamică, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid”.

Mauna Loa, intrat în faza de erupţie

În baza aceleași idei, amintim că pentru a monitoriza erupţia şi pentru a analiza riscurile pentru populaţia locală, reprezentaţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii au efectuat misiuni aeriene. De asemenea, specialiştii de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii a menţionat ca erupţia a început la ora locală 23.30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului.

Cu toate că lava nu reprezintă o ameninţare pentru comunităţile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenţii au fost anunţaţi să fie pregătiţi epntru e eventuala evacuare şi să ţină cont de recomandările Agentiti pentru Protecţia Civilă din Hawaii.

De asemenea, vânturile locale ar putea transporta gaze şi cenuşa spre baza vulcanului.

„În baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid. Dacă erupţia va rămâne în Mokuaweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil închise între pereţii caldeirei. Totuşi, dacă puţurile de erupţie vor migra în afara acelor pereţi, fluxurile de lavă ar putea să se mute foarte repede pe pantele vulcanului”, precizează acelaşi comunicat”; a avertizat USGS în comunicat

Totodată, regiunea a avut și peste 12 seisme cu magnitudini de peste 2,5.

În acest sens, autoritățile din Hawaii au avertizat asupra efectelor erupției celui mai mare vulcan din lume.

Adauga un comentariu