Actualitate

Ei sunt candidații care merg în turul doi, la alegerile prezidențiale din Argentina

Publicat: 23 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ei sunt candidații care merg în turul doi la alegerile prezidențiale din Argentina
Alegeri în Argentina

Ministrul economiei Sergio Massa şi economistul ultraliberal „antisistem” Javier Milei, care s-au situat duminică pe primele poziţii în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Argentina, se vor confrunta în turul al doilea pe 19 noiembrie, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, scrie AFP, citată de Agerpres.

Sergio Massa, 51 de ani, candidat al blocului guvernamental (centru-stânga) a depăşit handicapul unei inflaţii record, ajungând pe primul loc cu 35,9% din voturi, în faţa lui Javier Milei, 53 de ani, cu 30,5%, care îşi confirmă ascensiunea de la apariţia sa neaşteptată pe scena politică în urmă cu doi ani, potrivit datelor comunicate de Autoritatea Electorală, cu 76% din voturi numărate.

Alegeri în Argentina

Argentinienii s-au prezentat duminică la urne pentru a vota în cadrul unor alegeri generale, în contextul celei mai grave crize economice din ultimele două decenii din această țară sud-americană, care a dus la ascensiunea fulminantă a unui libertarian ce este favorit pentru a câștiga, transmite Reuters.

Votul este posibil să zguduie piețele argentiniene, deja șubrede, să aibă un impact asupra legăturilor sale cu parteneri comerciali precum China și Brazilia și să definească calea politică a țării, un important exportator de cereale cu rezerve uriașe de litiu și gaze de șist.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 8:00 (14:00 în România), cu trei candidați favoriți care ar putea să împartă voturile: economistul libertarian Javier Milei, ministrul peronist al economiei, Sergio Massa, de centru, și conservatoarea Patricia Bullrich.

Milei, care promite să „taie cu drujba” status-quo-ul economic și politic, este candidatul favorit, iar alegătorii furioși aderă la mesajul său radical, sătui de inflația de 138% și de sărăcia care afectează peste două cincimi din populație.

„Oamenii vor ca lucrurile să se schimbe. Cum? Nu au nicio idee, dar vor schimbare”, a declarat Federico Aurelio, președinte al firmei de consultanță Aresco.

Milei, un fost analist de televiziune îndrăzneț, comparat cu Donald Trump și Jair Bolsonaro, a înregistrat o victorie șocantă în alegerile primare deschise din august, deși Massa și Bullrich nu au fost prea departe și s-ar putea dovedi o cursă strânsă.

Adauga un comentariu