Eveniment-Social

Elevii care intră în clasa a V-a acum vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu

Publicat: 14 aug. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elevii care intră în clasa a V-a acum vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu
Elevii care intră în clasa a V-a acum vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu, în 2027

Elevii care încep gimnaziul în toamna lui 2023, adică intră în clasa a V-a, vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu în vara lui 2027, potrivit noii legi a Învățământului Preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial

Aceștia vor da Evaluarea Națională la final de clasa a VIII-a, urmând ca liceele care vor să organizeze propriul examen de admitere pentru 50 la sută din locuri, cu subiecte standard, elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Pentru locurile rămase libere va avea loc repartizarea computerizată care se va face pe baza notelor de la Evaluarea Națională.

Examen de admitere după Evaluarea Națională

Elevii care în septembrie 2023 încep gimnaziul, adică intră în clasa a V-a, vor fi primii care vor da examen de admitere la liceu suplimentar în vara anului 2027, la unitățile de învățământ care decid că vor să desfășoare această testare. Examenul național sau sau cel de admitere nu va fi digitalizat în acel an, potrivit unui articol din lege care spune că evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital, începând cu anul școlar 2027-2028.

După ce vor susține examenul de Evaluare Națională, elevii au două opțiuni: fie aleg să se înscrie la un liceu care poate organiza sau nu un examen de admitere cu cel mult două probe, fie așteaptă repartizarea computerizată care are loc după ce liceele vor fi susținut examenele. Elevii care dau examen de admitere la un liceu și nu sunt admiși pot intra în repartizarea computerizată.

Cum se organizează admiterea la liceu

Nu toate liceele trebuie să organizeze examen de admitere. Rămâne la alegerea conducerilor liceelor dacă introduc un examen de admitere pentru anumite specializări. Pot face acest lucru doar pentru 50 la sută dintre locurile prevăzute în planul de școlarizare. Dacă, la concursul de admitere, pentru fiecare specializare se înscrie un număr de elevi mai mic decât numărul locurilor scoase la concurs, unitatea respectivă nu are dreptul de a organiza concurs de admitere pentru specializarea respectivă în anul școlar următor.

Examenul poate fi susținut la cel mult două probe, iar subiectele vor fi elaborate de Centrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și vor fi standard și unice la nivel național. Pot participa la concursul de admitere elevii care au obținut cel puțin nota 5 la fiecare probă a Evaluării Naționale. Candidații sunt admiși în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, în limita locurilor disponibile, cu condiția promovării fiecărei probe cu minimum nota 5.

Data examenelor de admitere și a repartizării computerizate este stabilită prin ordin de ministru anual și este publicată cel mai târziu la începutul anului școlar.

Adauga un comentariu